Αποδόσεις μετοχών, βήτα, χρηματιστηριακή αξία και δείκτης χρηματιστηριακή αξία - προς - λογιστική αξία : υπάρχει σχέση;
Master Thesis
Συγγραφέας
Αναστασόπουλος, Αυγερινός
Ημερομηνία
2017-02Επιβλέπων
Διακογιάννης, ΓεώργιοςΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διαχείριση χαρτοφυλακίου ; Περιουσιακά στοιχεία ; Διαχείριση κινδύνου ; Επενδύσεις ; Αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων ; Κεφαλαιαγορά ; Εμπειρικές μελέτες ; Χρηματιστηριακές συναλλαγέςΠερίληψη
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες στο κομμάτι της τιμολόγησης των περιουσιακών στοιχείων, ο πολυσυζητημένος συντελεστής βήτα του CAPM φαίνεται να μην είναι επαρκής στο να εξηγήσει τις αποδόσεις των μετοχών και ότι υπάρχουν αρκετοί ακόμη παράγοντες που βοηθούν σε αυτή την εξήγηση.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι να ερευνήσει κατά πόσο και με ποιο τρόπο οι δύο επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου που υποδεικνύει το υπόδειγμα των Fama και French, οι οποίοι είναι το μέγεθος της εταιρείας και ο δείκτης ΒΕ/ΜΕ, είναι ικανοί να εξηγήσουν τις υπερβάλλουσες αποδόσεις των χαρτοφυλακίων για τις χώρες της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ελλάδας για την χρονική περίοδο 2000-2015.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι σε όλες τις χώρες υπάρχει μία θετική σχέση μεταξύ του πριμ της αγοράς και της υπερβάλλουσας απόδοσης. Ωστόσο, ανάλογα την χώρα την οποία εξετάζουμε, τα αποτελέσματα αναφορικά με τον παράγοντα κινδύνου του μεγέθους (SMB) και τον παράγοντα κινδύνου της αξίας (HML) δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.
Πιο συγκεκριμένα, για την Γερμανία, καταλήξαμε ότι για τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης ο συντελεστής SMB έχει αρνητική σχέση με τις υπερβάλλουσες αποδόσεις των χαρτοφυλακίων (με μοναδική εξαίρεση το χαρτοφυλάκιο B/L όπου βρέθηκε μη στατιστικά σημαντική επίδραση) ενώ θετική σχέση βρέθηκε σε όλα τα χαρτοφυλάκια μικρής κεφαλαιοποίησης. Όσον αφορά τον παράγοντα HML, τα αποτελέσματα έδειξαν κατά μέσο όρο μια θετική επίδραση με εξαίρεση τα χαρτοφυλάκια B/L και S/L (στα οποία υπήρχε αρνητική σχέση) και το χαρτοφυλάκιο S/M που φάνηκε να μην επηρεάζεται από την μεταβλητή HML.
Στα αποτελέσματα της Πολωνίας, η επίδραση του παράγοντα SMB είναι πιο ξεκάθαρη. Το μέγεθος φάνηκε να μην επηρεάζει τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης (καθώς η μεταβλητή SMB ήταν στατιστικά μη σημαντική στα Β/Η, Β/Μ, B/L χαρτοφυλάκια), ενώ αντίθετα βρέθηκε μια ισχυρή θετική σχέση μεταξύ των μεταβλητών SMB και της υπερβάλλουσας απόδοσης σε όλα τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια μικρής κεφαλαιοποίησης. Ο παράγοντας HML φαίνεται να επιδρά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας και πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα έδειξαν κατά μέσο όρο μια θετική επίδραση με εξαίρεση τα χαρτοφυλάκια B/L και S/L (στα οποία υπήρχε αρνητική σχέση) και το χαρτοφυλάκιο S/M που φάνηκε να μην επηρεάζεται από την μεταβλητή HML.
Τα αποτελέσματα για την περίπτωση της Ελλάδας έδειξαν κατά μέσο όρο μια θετική επίδραση του μεγέθους της εταιρείας στις υπερβάλλουσες αποδόσεις του, με μόνη εξαίρεση τα χαρτοφυλάκια με μικρό δείκτη ΒΕ/ΜΕ (B/L, S/L) όπου αυτή η σχέση ήταν αρνητική. Τέλος, για τον παράγοντα HML υπήρχε μια ξεκάθαρη θετική σχέση με τις υπερβάλλουσες αποδόσεις σε όλα τα χαρτοφυλάκια.