Νομοθεσία και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των τροφίμων
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση ; Νομοθεσία ; Πολιτικές ; Τρόφιμα ; Καταναλωτές ; Υγεία ; Κράτος μέλος ; Ασφάλεια τροφίμων ; Κανονισμοί ; Οδηγίες ; Έλεγχοι ; Ευρωπαϊκοί μηχανισμοίΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων στα
πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την αποτύπωση των κανόνων δικαίου,
των πολιτικών και των αρχών που διαμορφώθηκαν διαχρονικά για να ρυθμίσουν το εν
λόγω ζήτημα, και δη, από την εγκαθίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας
και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως τις μέρες μας.
Το ενδιαφέρον για την εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων σε κάθε στάδιο της
διαδικασίας παραγωγής τροφίμων είναι κομβικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση
και η προστασία της υγείας των ευρωπαίων καταναλωτών, αλλά και της υγείας των
ζώων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και
πολιτικής για τα τρόφιμα. Όπως θα αποδειχθεί, η κοινωνική, οικονομική και πολιτική
σημασία του κλάδου της διατροφής είναι κομβικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή
Ένωση, ενόσω το δίκαιο των τροφίμων άπτεται ταυτόχρονα της Κοινής Αγροτικής
Πολιτικής, της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, της προστασίας του
καταναλωτή και της πολιτικής του ανταγωνισμού.
Το πρώτο κεφάλαιο της εργασίας αναλύει τη σημασία της βιομηχανίας τροφίμων για
την ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία. Η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί έναν εκ των
σημαντικότερων κλάδων της Ευρώπης, όπως αποδεικνύεται από στατιστικά δεδομένα.
Από την άλλη, οι συνεχείς αλλαγές της ευρωπαϊκής κοινωνίας ασκούν επιρροή στις
διατροφικές συνήθειες των ευρωπαίων πολιτών.
Το δεύτερο κεφάλαιο αποτελεί μια ιστορική αναδρομή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και
πολιτική μεταξύ των ετών 1951-1999.
Το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Η ευρωπαϊκή
νομοθεσία και η πολιτική αναφορικά με την ασφάλεια τροφίμων υπέστη μια ουσιώδη
αναδιάρθρωση στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η οποία διαμόρφωσε ένα περίπλοκο
και ολοκληρωμένο σύστημα που καλύπτει το σύνολο της διατροφικής αλυσίδας,
δηλαδή τις ζωοτροφές, τα φυτά και τα τρόφιμα, κατά την επεξεργασία, αποθήκευση,
μεταφορά, εισαγωγή, εξαγωγή και τη λιανική πώληση.
Το τέταρτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στο σκοπό, στη λειτουργία και στη διοίκηση της
Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων.