dc.contributor.advisor | Δελούκα - Ιγγλέση, Κορνηλία | |
dc.contributor.author | Περιμένη, Παρασκευή | |
dc.date.accessioned | 2021-07-19T10:16:15Z | |
dc.date.available | 2021-07-19T10:16:15Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/13578 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26267/unipi_dione/1001 | |
dc.description.abstract | Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων στα
πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την αποτύπωση των κανόνων δικαίου,
των πολιτικών και των αρχών που διαμορφώθηκαν διαχρονικά για να ρυθμίσουν το εν
λόγω ζήτημα, και δη, από την εγκαθίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας
και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως τις μέρες μας.
Το ενδιαφέρον για την εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων σε κάθε στάδιο της
διαδικασίας παραγωγής τροφίμων είναι κομβικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση
και η προστασία της υγείας των ευρωπαίων καταναλωτών, αλλά και της υγείας των
ζώων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και
πολιτικής για τα τρόφιμα. Όπως θα αποδειχθεί, η κοινωνική, οικονομική και πολιτική
σημασία του κλάδου της διατροφής είναι κομβικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή
Ένωση, ενόσω το δίκαιο των τροφίμων άπτεται ταυτόχρονα της Κοινής Αγροτικής
Πολιτικής, της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, της προστασίας του
καταναλωτή και της πολιτικής του ανταγωνισμού.
Το πρώτο κεφάλαιο της εργασίας αναλύει τη σημασία της βιομηχανίας τροφίμων για
την ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία. Η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί έναν εκ των
σημαντικότερων κλάδων της Ευρώπης, όπως αποδεικνύεται από στατιστικά δεδομένα.
Από την άλλη, οι συνεχείς αλλαγές της ευρωπαϊκής κοινωνίας ασκούν επιρροή στις
διατροφικές συνήθειες των ευρωπαίων πολιτών.
Το δεύτερο κεφάλαιο αποτελεί μια ιστορική αναδρομή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και
πολιτική μεταξύ των ετών 1951-1999.
Το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Η ευρωπαϊκή
νομοθεσία και η πολιτική αναφορικά με την ασφάλεια τροφίμων υπέστη μια ουσιώδη
αναδιάρθρωση στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η οποία διαμόρφωσε ένα περίπλοκο
και ολοκληρωμένο σύστημα που καλύπτει το σύνολο της διατροφικής αλυσίδας,
δηλαδή τις ζωοτροφές, τα φυτά και τα τρόφιμα, κατά την επεξεργασία, αποθήκευση,
μεταφορά, εισαγωγή, εξαγωγή και τη λιανική πώληση.
Το τέταρτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στο σκοπό, στη λειτουργία και στη διοίκηση της
Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων. | el |
dc.format.extent | 104 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.title | Νομοθεσία και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των τροφίμων | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων | el |
dc.description.abstractEN | This thesis investigates how food safety is regulated in the European Union with the
aim to structure the different rules and authorities regulating food safety through the
ages, from the establishment of European Union until nowadays.
The interest of ensuring food safety at every stage of the food production process is
central in the European Union in order to protect public health, as well as the health of
animals. Through the writing of this thesis, the aim is to be stressed out that the social,
economical, political significance of the food industry is crucial for the European Union,
while at the same time food law is about Common Agricultural Policy, free movement of
commodities, consumer protection and fair trade.
The first chapter of the thesis elaborates the importance of the food industry for the
European economy and society. Food industry is one of the most important sectors in
Europe, which is proven with statistical data. On the other hand, the constant changes
of the European society affect the nutritional behavior of European citizens.
The second chapter of the thesis approaches the history of European legislation and
policy from 1951 to 1999.
Chapter three of the thesis contains the existing legislative framework. European food
safety legislation and policy underwent substantial reform in the early 2000s, which
formed a complex and integrated system of rules covering the entire food chain, from
animal feed and health, through plant protection and food production, to processing,
storage, transport, import and export and retail sales.
Chapter four of the thesis focuses on the aim, function and governance of the
European Food Safety Authority. | el |
dc.contributor.master | MBA TQM International - Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – Ολική Ποιότητα με διεθνή προσανατολισμό (MBA TQM Int) | el |
dc.subject.keyword | Ευρωπαϊκή Ένωση | el |
dc.subject.keyword | Νομοθεσία | el |
dc.subject.keyword | Πολιτικές | el |
dc.subject.keyword | Τρόφιμα | el |
dc.subject.keyword | Καταναλωτές | el |
dc.subject.keyword | Υγεία | el |
dc.subject.keyword | Κράτος μέλος | el |
dc.subject.keyword | Ασφάλεια τροφίμων | el |
dc.subject.keyword | Κανονισμοί | el |
dc.subject.keyword | Οδηγίες | el |
dc.subject.keyword | Έλεγχοι | el |
dc.subject.keyword | Ευρωπαϊκοί μηχανισμοί | el |
dc.date.defense | 2021-06-28 | |