Κεφαλαιακή επάρκεια και αποδοτικότητα τραπεζών: διαφορές ανάμεσα σε οικονομίες που βασίζονται στο τραπεζικό σύστημα και σε αυτές που βασίζονται στις αγορές
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Τραπεζικό σύστημα ; Διαχείριση κινδύνου ; Ανταγωνισμός ; Συγχωνεύσεις – εξαγορές ; Οικονομική ανάπτυξη ; Τραπεζική σταθερότηταΠερίληψη
Η συγκεκριμένη διατριβή αυτή χρησιμοποιεί ως αντικείμενο έρευνας την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και την απόδοσή τους σε 2 τύπους της οικονομίας, στις bank-based και στις market-based. Μιλώντας για μια οικονομία που στηρίζεται στο τραπεζικό σύστημα (bank based) εννοούμε ότι οι τράπεζες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της οικονομίας και της οικονομικής ανάπτυξης με κύριο χαρακτηριστικό της δραστηριότητας τους την άμεση (βραχυπρόθεσμη) χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, θα γίνει αναφορά σε οικονομίες που στηρίζουν την οικονομική τους ανάπτυξη κυρίως στις αγορές (market based) με κύριο χαρακτηριστικό την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Μπορούμε να διακρίνουμε την πορεία μιας bank-based οικονομίας και μιας market-based οικονομίας μέσα από διάφορα άρθρα ,όπου το αντικείμενο τους εστιάζεται στη οικονομική διάρθρωση και ανάπτυξη χωρών που στηρίζονται σε αυτά τα δύο συστήματα εξετάζοντας διάφορα στοιχεία/χαρακτηριστικά των χωρών που διαμορφώνουν την οικονομική διάρθρωση και πως αυτή επηρεάζει την οικονομική τους ανάπτυξη καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι και τα δύο συστήματα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη παρουσιάζοντας διαφορές στην επιρροή τους όσον αφορά τη διακύμανση του οικονομικού κύκλου. Αυτό όμως που παρατηρείται μέσα από διάφορες έρευνες ένα bank-based σύστημα οικονομίας να είναι πιο ευάλωτο σε κάποιες περιόδους οικονομικών κρίσεων όπου οι τράπεζες παρουσιάζουν ανεπάρκεια σε σχέση με ένα market-based σύστημα.
Κάποια άλλα άρθρα εξετάζουν αυτά τα 2 συστήματα χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο αριθμό χωρών και το ποσοστό των εταιριών που δραστηριοποιούνται σε αυτές και σε τι βαθμό στηρίζονται σε επιπλέον χρηματοδότηση αλλά και πόσο αυτά τα ποσοστά διαφέρουν μεταξύ των δυο συστημάτων. Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές η επιρροή των δυο οικονομικών συστημάτων στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων σχετίζεται άμεσα με το πώς είναι διαμορφωμένο το οικονομικό περιβάλλον της χώρας δίνοντας έμφαση στο νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις, και κατά πόσο αυτό επιτρέπει τόσο τα bank-based όσο και τα market-based συστήματα να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη βελτιώνοντας την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε περαιτέρω χρηματοδότηση. Εδώ παρατηρείται ότι ένα bank-based σύστημα εστιάζει την δραστηριότητα του δίνοντας έμφαση στις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις ενώ ένα market-based στις μακροπρόθεσμες. Επομένως, σε αυτές τις χώρες η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου μπορεί να προσδιορίσει το ποιες επιχειρήσεις και ποια πλάνα επιχειρηματικά μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση.