Εκπαιδευτικό λογισμικό για την αρχαία ελληνική γλώσσα Α’ Γυμνάσιου
Educational software for ancient Greek language
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Εκπαιδευτικό λογισμικό ; Διδασκαλία βοηθούμενη από ηλεκτρονικό υπολογιστή ; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Διδασκαλία με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή ; Εξ αποστάσεως εκπαίδευσηΛέξεις κλειδιά
Αρχαία ελληνική γλώσσαΠερίληψη
Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διατριβής επιλέχθηκε η ανάπτυξη ενός λογισμικού, το οποίο συνδυάζει την εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών διαδικτύου με τη διδασκαλία και εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στο επίπεδο της Α’ Γυμνασίου.
Μελετήθηκε και δημιουργήθηκε ένα καινοτόμο περιβάλλον για τη διάχυση της γνώσης που αφορά στην αρχαία ελληνική γλώσσα σε περιβάλλον διαδικτύου, ελεύθερα σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσα από έναν απλό φυλλομετρητή. Η θεωρία δομήθηκε σε ενότητες και για την παρουσίασή της χρησιμοποιήθηκε η γλώσσα HTML σε συνδυασμό με CSS3.
Προκειμένου το λογισμικό να αποκτήσει διαδραστικότητα και να ενισχύει τη μαθησιακή διαδικασία, υλοποιήθηκε ένα περιβάλλον διεξαγωγής ασκήσεων μέσα από το διαδικτυακό περιβάλλον. Υλοποιήθηκαν τρεις κλάσεις ασκήσεων: απλής επιλογής, πολλαπλής επιλογής και συμπλήρωσης κενών. Η πρόσβαση στο περιβάλλον των ασκήσεων γίνεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες, ώστε να καταγράφεται η επίδοσή τους και ο επιβλέπων να παρακολουθεί την εξέλιξη της αφομοίωσης των θεωρητικών θεμάτων απ’ τους μαθητευόμενους.
Τέλος το λογισμικό προσφέρει ένα περιβάλλον γραφικής απεικόνισης της επίδοσης των εξεταζόμενων ώστε να δημιουργεί μια άμεση και εποπτική εικόνα της προόδου του εκπαιδευόμενου.
Το λογισμικό βασίστηκε σε ανοικτές πρότυπες τεχνολογίες διαδικτύου και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας για την ενσωμάτωση επιπλέον θεωρητικών ενοτήτων και τον εμπλουτισμό της με νέες ασκήσεις και δοκιμασίες. Επίσης η υιοθέτηση του σχεσιακού μοντέλου για την αποθήκευση του περιεχομένου αλλά και της βαθμολόγησης των εκπαιδευόμενων επιτρέπει την επέκταση του λογισμικού με ενότητες στατιστικής επεξεργασίας των βαθμολογικών δεδομένων και την εξαγωγή ιδιαίτερα χρήσιμων συμπερασμάτων για την εκπαιδευτική διαδικασία.