Συναισθηματικά κριτήρα αξιολόγησης της Ελλάδος αναφορικά με επιχειρηματικές δραστηριότητες
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Παγκοσμιοποίηση -- Οικονομικές απόψεις ; ΕπενδύσειςΛέξεις κλειδιά
Ενοποίηση αγορών ; Συναισθήματα ; Ανώτερα στελέχη ; Επιχειρήσεις ; Εικόνα της χώρας ; Αποφάσεις ; Ελλάδα ; Globalization ; Market integration ; Sentiments ; Managers ; Investments ; Country of image ; Decisions ; GreeceΠερίληψη
Στη διπλωματική αυτή εργασία αναπτύσσεται και εφαρμόζεται ένα μεθοδολογικό πλαίσιο αποτύπωσης και ανάλυσης των συναισθημάτων ανώτατων στελεχών του εξωτερικού στη λήψη μιας απόφασης για επένδυση ή εξαγωγική δραστηριότητα σε μια ξένη χώρα με χρήση ερωτηματολογίου. Αρχικά, πραγματοποιείται μία επισκό-πηση της σχετικής βιβλιογραφίας μέσω επιστημονικών άρθρων και άλλων πηγών. Συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο που αποτελεί και την εισαγωγή αναλύεται η έν-νοια της παγκοσμιοποίησης και η τάση για δημιουργία παγκόσμιων αγορών. Το 2ο κεφάλαιο αναφέρεται στα ανώτερα στελέχη και στη διαδικασία λήψης μιας απόφα-σης. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύονται τα συναισθήματα και περισσότερο εκείνα των στελεχών όταν καλούνται να λάβουν μια σημαντική επιχειρησιακή απόφαση. Στο 4ο κεφάλαιο αναπτύσσεται η περίπτωση της Ελλάδας, με μια ανάλυση SWOT, επεξη-γείται η έννοια της εικόνας μιας χώρας, το επενδυτικό πλαίσιο και ποιοι παράγοντες μπορούν να ληφθούν υπόψη στην απόφαση για μια επένδυση.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται το μεθοδολογικό πλαίσιο και αναλύονται τα βήματα της διαδικασίας. Επόμενο στάδιο αποτελεί η δημιουργία του ερωτηματολογίου που διανέμεται σε διάφορες χώρες του εξωτερικού ισόποσα με στόχο τη συμπλήρωση του από στελέχη - λήπτες αποφάσεων με διαφορετική κουλτούρα σχετικά με τη στά-ση-αξιολόγηση απέναντι στην Ελλάδα και τα συναισθήματα τους, σαν επαγγελμα-τικός προορισμός. Ακολουθεί η συλλογή των ερωτηματολογίων, η στατιστική επε-ξεργασία τους, μέσω κατάλληλων λογισμικών εργαλείων, και η ανάλυση συσχέτισης μεταξύ συγκεκριμένων μεταβλητών. Κλείνοντας, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν και διατυπώνονται προτάσεις για περαι-τέρω έρευνα και ανάλυση. Η μεθοδολογία που ακολουθείται βασίζεται στη δημιουρ-γία μίας συνεπούς σειράς ερωτήσεων που προσφέρουν μία αρχική ολιστική αποτύ-πωση της συναισθηματικής κατάστασης των στελεχών ξένων χωρών σχετικά με τη διαδικασία λήψης μιας απόφασης για επενδυτική ή εξαγωγική δραστηριότητα σε μια άλλη χώρα γενικότερα αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα.