Εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων σε εταιρία εμπορίας, αποθήκευσης και διακίνησης ποτών σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO 22000
Master Thesis
Συγγραφέας
Στρατηγός, Βασίλειος Δ.
Ημερομηνία
2008-11-06Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Τροφή -- Βιομηχανία και εμπόριο -- Ποιοτικός έλεγχος ; Τροφή -- Έλεγχος ; ΠοτάΠερίληψη
Ένα Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων είναι μια συστηματική, επιστημονική προσέγγιση ελέγχου μιας διαδικασίας. Είναι σχεδιασμένο να προλαμβάνει την εμφάνιση προβλημάτων με το να διασφαλίζει ότι οι έλεγχοι εφαρμόζονται σε κάθε στάδιο του συστήματος, όπου επικίνδυνες και κρίσιμες καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν. Στόχος είναι η εξαφάνιση ή η μείωση σε αποδεκτά επίπεδα όλων των δυνητικών κινδύνων που απειλούν τον τελικό καταναλωτή από την αποθήκευση και διανομή τροφίμων της κατηγορίας των ποτών και κατ’ επέκταση τη δημόσια υγεία. Σ’ αυτή τη διπλωματική εργασία, αναγνωρίζονται, καταγράφονται και αξιολογούνται – ανάλογα με το μέγεθος του κινδύνου και την πιθανότητα εμφάνισής του - όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι που ενδέχεται να εμφανιστούν εντός του πεδίου εφαρμογής του Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων. Η αξιολόγηση τεκμηριώνεται κατάλληλα και με βάση την αξιολόγηση, οι κίνδυνοι οι οποίοι απαιτούν έλεγχο αναγνωρίζονται αναφορικά με τη δεδηλωμένη πολιτική για την ασφάλεια των τροφίμων. Εν τέλει, σ’ αυτή τη διπλωματική εργασία, αναπτύσσονται, καταγράφονται και τηρείται ένα Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων, ως μέσο για να διασφαλίζεται ότι όλοι οι γνωστοί δυνητικοί κίνδυνοι εντός του πεδίου εφαρμογής του Συστήματος, το οποίο είναι η εμπορία, αποθήκευση και διανομή ποτών, έχουν αναγνωριστεί και ότι όλοι οι κίνδυνοι που απαιτούν έλεγχο ελέγχονται με τέτοιο τρόπο ώστε τα προϊόντα της επιχείρησης να συμμορφώνονται σε προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις.