Μελέτη της επίδρασης της σύνδεσης μαθητών / τριών από απομακρυσμένες περιοχές στην Ελλάδα με επαγγελματίες, στην ακαδημαϊκή / επαγγελματική τους επιλογή
Studying the impact of connecting students from remote areas in Greece with professionals, on their academic / professional choice

Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Εκπαίδευση ; Απομακρυσμένες περιοχές ; Τεχνολογία ; Σύνδεση σχολείων με επαγγελματίες ; Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "The Tipping Point"Περίληψη
Η τοποθεσία διαμονής επηρεάζει σημαντικά τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που προσφέρονται στους νέους και στις νέες ως προς τη λήψη νέων ερεθισμάτων και γνώσεων. Συγκεκριμένα, οι νέοι που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως απομονωμένα νησιά ή αγροτικά χωριά, ενδέχεται να μη λαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες με εκείνους/ες που ζουν σε αστικά κέντρα, το οποίο κατ’ επέκταση, και μεταξύ άλλων, έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη πληροφόρησης για τις διάφορες δυνατότητες σπουδών και καριέρας και τις συνθήκες στην αγορά εργασίας.
Μία πρόταση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι η σύνδεση των μαθητών/τριών με επαγγελματίες από διαφορετικούς τομείς προκειμένου να μοιραστούν επαγγελματικές συμβουλές και εμπειρίες από την καθημερινότητα τους στην εργασία τους.
Με βάση το παραπάνω, σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνήσει την επίδραση της σύνδεσης σχολείων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από απομακρυσμένες περιοχές στην Ελλάδα, όπως χωριά/κωμοπόλεις/ νησιά, με επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων από όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα μέσα από την υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο “The Tipping Point”, το οποίο συνδέει με τη βοήθεια της τεχνολογίας και μέσω live ομαδικών συνεδριών, τάξεις μαθητών/τριών με επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων.
Συγκεκριμένα, μέσω της έρευνας, η επίδραση αυτής της σύνδεσης, μελετήθηκε με βάση τον βαθμό ενημέρωσης των μαθητών/τριών για ακαδημαϊκές/ επαγγελματικές επιλογές και για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς εργασίας, μέσω του προγράμματος, καθώς και των οφελών που καταγράφηκαν. Ακόμη, με στόχο να γίνει κατανοητό κατά πόσο οι μαθητές και οι μαθήτριες απομακρυσμένων περιοχών επιθυμούν να ενημερωθούν από τώρα για επαγγελματικές/ ακαδημαϊκές επιλογές που έχουν, καθώς και για τις για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, διερευνήθηκε αντίστοιχα ο βαθμός αναγκαιότητας αυτού. Παράλληλα με τα παραπάνω, μελετήθηκε ακόμη κατά πόσο οι συζητήσεις με επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων, γενικότερα, αποτελούν κατάλληλο τρόπο για την ενημέρωση των μαθητών/τριών.
Για τα ανωτέρω πραγματοποιήθηκε σχετική έρευνα μέσα από τη δημιουργία και τη συλλογή τριών ερωτηματολογίων που απευθυνόντουσαν σε τρία διαφορετικά κοινά: Εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες Γυμνασίων και Λυκείων και επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων. Και τα τρία κοινά είχαν εμπειρία από την υλοποίηση του προγράμματος “The Tipping Point”, με σκοπό να είναι σε θέση να μοιραστούν τις αντίστοιχες απόψεις/ εμπειρίες που είχαν σχετικά με το πρόγραμμα.