Αξιοποίηση επαυξημένης πραγματικότητας στην προσχολική εκπαίδευση : επίδραση στην εμπλοκή των μαθητών
The use of augmented reality (AR) in pre-school education towards enhancing student engagement
Master Thesis
Συγγραφέας
Σύψα, Σουλτάνα
Ημερομηνία
2024-02Επιβλέπων
Σάμψων, ΔημήτριοςΚαραγιαννίδης, Χαράλαμπος
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Επαυξημένη πραγματικότητα ; Προσχολική εκπαίδευση ; Εμπλοκή μαθητών ; Μαθησιακή διαδικασίαΠερίληψη
Σκοπός: Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία μελετά την αξιοποίηση της εφαρμογής Επαυξημένης Πραγματικότητας ARTutor στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μαθητών προσχολικής ηλικίας, και ειδικότερα της πιθανής επίδρασης στο επίπεδο εμπλοκής τους στην μαθησιακή διαδικασία, όπως αυτή εκτιμάται από επιλεγμένη ομάδα εκπαιδευτικών.
Μεθοδολογία: Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάστηκε ένα διδακτικό σενάριο, το οποίο στηρίχθηκε στην αξιοποίηση της εφαρμογής Επαυξημένης Πραγματικότητας ARTutor, με θέμα τη θαλάσσια ζωή και την υδάτινη ρύπανση, περικλείοντας επιπροσθέτως δραστηριότητες μέσω των οποίων δύναται να προσδιορισθούν τα οφέλη της ανακύκλωσης και τα ανακυκλώσιμα υλικά. Μέσω μικτής μεθοδολογικής προσέγγισης αποτυπώθηκε η άποψη εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής αναφορικά με την πιθανή επιρροή του προτεινόμενου διδακτικού σεναρίου στα επίπεδα εμπλοκής των μαθητών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.
Αποτελέσματα: Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 9 εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε κατάλληλα δομημένο ερωτηματολόγιο, ενώ επίσης μετείχαν στην διενέργεια σύντομης δομημένης συνέντευξης. Με βάση τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης η πλειονότητα των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών (66,66%) θεωρεί ότι η ένταξη των εφαρμογών Επαυξημένης Πραγματικότητας δύναται να συντελέσει στην αύξηση της εμπλοκής των μαθητών στη διδακτική εμπειρία. Ομοίως, η διερεύνηση της επιρροής της χρήσης εφαρμογών Επαυξημένης Πραγματικότητας κατά την υλοποίηση του προτεινόμενου εκπαιδευτικού σεναρίου στην ενίσχυση και των τριών ειδών εμπλοκής των μαθητών, ή μόνο ορισμένων εξ αυτών, αποκάλυψε ότι 8 από τους 9 εκπαιδευτικούς θεωρούν ότι συμβάλλει στην καλλιέργεια της «Συνεργασίας», με 6 από τους 9 εκπαιδευτικούς να εστιάζουν στην ανάπτυξη της «Μνήμης» και 5 από τους 9 εκπαιδευτικούς να υποστηρίζουν ότι μέσω του διδακτικού σεναρίου ενισχύεται ο «Ενθουσιασμός» των μαθητών. Παράλληλα, οι 5 από τους 9 εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως δε θα άλλαζαν, ή δεν μπορούσαν να σκεφτούν κάτι που θα άλλαζαν, στο προτεινόμενο εκπαιδευτικό σενάριο προκειμένου να βελτιώσουν την εμπλοκή των μαθητών τους. Αντιθέτως, 3 εκπαιδευτικοί πρότειναν τη μείωση του όγκου των δραστηριοτήτων ή του βαθμού αξιοποίησης των εφαρμογών της ψηφιακής τεχνολογίας (επαυξημένης πραγματικότητας) εντός των προτεινόμενων δραστηριοτήτων, αποσκοπώντας στην αποφυγή φαινομένων κόπωσης των εμπλεκόμενων μαθητών.
Περιορισμοί: Στην μελέτη αυτή, βασικός περιορισμός ήταν η αδυναμία παρουσίας της ερευνήτριας εντός της σχολικής τάξης, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η άμεση εφαρμογή και κατ’ επέκταση αξιολόγηση του προτεινόμενου εκπαιδευτικού σεναρίου από την ίδια. Άλλος ένα περιορισμός ήταν η αδυναμία εφαρμογής του εκπαιδευτικού σεναρίου τη χρονική στιγμή διεξαγωγής της έρευνας από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς για λόγους που αφορούσαν την δυσκολία ένταξής του εντός του προγράμματος διδασκαλίας που οι εκπαιδευτικοί είχαν ορίσει.