Σχεδιασμός εικονικού μουσείου για την Αρχαία Αυλίδα
Design of a virtual museum for ancient Avlida
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Αυλίδα ; Μυκαλησσός ; Ιφιγένεια ; Εικονικό μουσείοΠερίληψη
Η παρούσα διατριβή αρχικά έχει στόχο να παρουσιάσει το τι είναι ένα φυσικό μουσείο και πώς η δημιουργία ενός εικονικού μουσείου, δίνει τη δυνατότητα σε ένα ευρύ κοινό να μελετήσει, να μάθει μέσα από αυτό την ιστορία μιας περιοχής, ενός πολιτισμού.
Αρχικά δίνεται ο ορισμός ενός εικονικού μουσείου, κάποια χρήσιμα ιστορικά στοιχεία και καταγράφονται οι δυνατότητες που μας δίνει σήμερα. Μέσα από τα παραδείγματα εικονικών μουσείων που δίνονται, κατανοείται η ανάγκη που υπάρχει σήμερα, με την ταχύτατη πορεία της ψηφιακής εποχής, να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες και σε έναν ακόμα σημαντικό τομέα της κοινωνίας μας. Αυτός ο τομέας είναι η ανάδειξη του πολιτισμού με στόχο την εκπαίδευση του συνόλου της κοινωνίας.
Η διατριβή παρουσιάζει πώς θα μπορούσε να είναι ένα εικονικό μουσείο για μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, που σήμερα απαρτίζεται από έναν αρχαιολογικό χώρο, δύο μουσεία σε Χαλκίδα και Θήβα και σε συλλογές που βρίσκονται σε φυσικά μουσεία του εξωτερικού.
Δίνονται προτάσεις για το τι μπορεί να περιέχει το συγκεκριμένο εικονικό μουσείο και πώς είναι δυνατό να στηθεί. Οι προτάσεις αυτές είναι βασιζόμενες στο πώς μπορεί ο χρήστης να βρει εύκολα και γρήγορα αυτό που ψάχνει, να ανατρέξει σε όποια χρονική περίοδο επιθυμεί και να έχει συγκεντρωμένη την πληροφορία.
Τελικός στόχος είναι, ο τρόπος δημιουργίας του εικονικού μουσείου να εξασφαλίζει ότι η περιήγηση του επισκέπτη σε αυτό θα του προσφέρει μια ουσιαστική εμπειρία από όποια συσκευή κι αν περιηγείται. Συσκευές όπως σταθερός υπολογιστής ή laptop, κινητές συσκευές (κινητό ή tablet). Τα οπτικά στοιχεία με τα οποία έρχεται σε επαφή ο χρήστης πρέπει να είναι ξεκάθαρα και κατανοητά με σωστή διάταξη, αισθητική και λειτουργικότητα ώστε ο χρήστης να βρίσκει άμεσα αυτό που επιθυμεί.