Τεχνητή νοημοσύνη : προκλήσεις, ζητήματα και ευκαιρίες
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Τεχνητή νοημοσύνη ; Ειδική τεχνητή νοημοσύνη ; Γενική τεχνητή νοημοσύνη ; Τεχνητή υπερνοημοσύνη ; Μηχανική μάθηση ; Βαθιά μάθηση ; Ενισχυτική μάθηση ; ΜηχανέςΠερίληψη
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί κλάδο της Πληροφορικής επιστήμης. Ως όρος, η Τεχνητή Νοημοσύνη, περιγράφει το τομέα της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που ερευνά τη σχέση της ανθρώπινης νοημοσύνης με τη νοημοσύνη των ηλεκτρονικών υπολογιστών(αλλά και γενικότερα των ηλεκτρονικών συστημάτων). Οι μέθοδοί της είναι η μνήμη, η μάθηση, η γνώση, η αντίληψη και η δημιουργικότητα. Οι τεχνικές της επιστήμης αυτής, είναι η Μηχανική Μάθηση(Machine Learning), η Βαθιά Μάθηση(Deep Learning), η Ενισχυτική Μάθηση(Reinforcement Learning), η Μάθηση με επίβλεψη και η Μάθηση χωρίς επίβλεψη. Από τη δεκαετία του 1950, που ακούστηκε πρώτη φορά ο όρος «Τεχνητή Νοημοσύνη», υπάρχουν μύθοι και παρεξηγήσεις, όπου επηρεάζουν τη κοινή γνώμη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, χωρίζεται σε τρία είδη, την Ειδική Τεχνητή Νοημοσύνη, τη Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη και τη Τεχνητή Υπερνοημοσύνη.
Πλέον, η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από τις επικοινωνίες και τη βιομηχανία μέχρι τις μεταφορές και τα αυτόνομα οπλικά συστήματα. Βέβαια, αυτό το είδος Τεχνητής Νοημοσύνης, που ονομάζεται Ειδική Τεχνητή Νοημοσύνη, αποτελεί ένα απλό εργαλείο, ώστε να εκπληρώνει, με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, εργασίες που του έχει αναθέσει ο άνθρωπος. Επίσης, χώρες έχουν παρουσιάσει τις στρατηγικές τους, για το πως θα αξιοποιήσουν τη Τεχνητή Νοημοσύνη και να την εντάξουν στο νέο Ψηφιακό Μετασχηματισμό.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, επηρεάζει το παρόν, αλλά θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο το μέλλον των ανθρώπων σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Βέβαια, προκύπτουν ηθικά διλήμματα, για το κατά πόσο ελεγχόμενη θα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη στο μέλλον. Ο άνθρωπος θα είναι ανίκανος για εργασία; Οι μηχανές ή και γενικότερα τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης θα αντικαταστήσουν τον άνθρωπο από όλους τομείς δράσης του; Αυτό που επείγει και αποτελεί υψίστης σημασίας, είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση που θα πρέπει να παρουσιάσουν οι ερευνητές Τεχνητής Νοημοσύνης, για να μπορούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους τέτοιου είδους συστήματα.