Εξωτερικό εμπόριο θεσμική ποιότητα
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Εξωτερικό εμπόριο ; Θεσμοί ; Θεσμική ποιότητα ; Οικονομία ; Οικονομική ευημερίαΠερίληψη
Στόχος των οικονομικών πολιτικών είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και η εξασφάλιση της οικονομικής ευημερίας σε μια χώρα. Πάνω σε αυτό έχουν αναπτυχθεί πλείστες θεωρίες για το πώς το εξωτερικό εμπόριο και οι θεσμοί επιδρούν στην οικονομική ευημερία μιας χώρας αλλά και πλήθος ερευνών για το πώς συνδέεται το εξωτερικό εμπόριο με τους θεσμούς. Στόχος της παρούσης εργασίας είναι να δώσει απάντηση στα ερωτήματα για το αν επιδρούν και πώς οι θεσμοί και το εξωτερικό εμπόριο στην οικονομική ευημερία, αλλά και για το πώς και αν συνδέονται μεταξύ τους.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη χώρα μας όπου εξετάζουμε τα παραπάνω τόσο για τα τελευταία χρόνια για την χρονική περίοδο 2002-2020 όσο και για μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο 1961-2020 με βάση τα στατιστικά δεδομένα που έχουμε διαθέσιμα.
Η εργασία δομείται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος αναλύουμε την έννοια των θεσμών και του θεσμικού ελλείμματος κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα. Στο δεύτερο μέρος μελετάμε τις θεωρίες εξωτερικού εμπορίου αφού πρώτα αναλύσουμε την έννοιά του πλήρως βάσει της μακροοικονομικής θεωρίας και στη συνέχεια παραθέτουμε επιστημονικές έρευνες και μελέτες για τη σχέση του εξωτερικού εμπορίου με τους θεσμούς και αυτών των δύο με την οικονομική ευημερία και την οικονομική μεγέθυνση.
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της εργασίας συνθέτει η εμπειρική μας έρευνα που είναι οικονομετρική και γίνεται με τη χρήση του προγράμματος E-views και του Microsoft Excel. Με την έρευνα αυτή απαντάμε στα παραπάνω ερωτήματα για το εξωτερικό εμπόριο, τους θεσμούς και την οικονομική ευημερία, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της γραμμικής παλινδρόμησης για την διαπίστωση συσχέτισης μεταξύ τους και τη μέθοδο του ελέγχου αιτιότητας κατά Granger για να βρούμε εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ αυτών, δηλαδή εάν οι μεταβολές στη μία παράμετρο προκαλούν μεταβολές στην άλλη.