Εφαρμογή του διωνυμικού υποδείγματος για αντιστάθμιση και arbitrage
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Options Valuations Models ; Binomial tree ; Black & Scholes Model ; European call options ; Delta hedging ; Arbitrage ; Implied volatility ; Volatility smile ; Delta hedging tracking errorΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική έχει ως αντικείμενο την εφαρμογή του Διωνυμικού υποδείγματος για αντιστάθμιση και arbitrage. Για την αποτίμηση των δικαιωμάτων προαίρεσης και για σκοπούς σύγκρισης γίνεται χρήση του Διωνυμικού μοντέλου των Cox, Ross και Rubinstein (1979) και του μαθηματικού μοντέλου των Black και Scholes (1973).
Αρχικά παρουσιάζεται το θεωρητικό κομμάτι που είναι απαραίτητο για την κατανόηση της εμπειρικής μελέτης. Στην θεωρία αναπτύσσεται το διακριτό μοντέλο των Cox, Ross και Rubinstein και ακολουθούν ορισμένες μέθοδοι εκτίμησης μεταβλητότητας. Η βασική αδυναμία στην σωστή τιμολόγηση των δικαιωμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι για τον υπολογισμό της μεταβλητότητας δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μέθοδος δημιουργώντας έτσι εν δυνάμει ευκαιρίες εξισορροπητικής κερδοσκοπίας. Στην συνέχεια αναπτύσσεται η στρατηγική αντιστάθμισης που θα ακολουθηθεί, η οποία βασίζεται στο συντελεστή ευαισθησίας Δέλτα του δικαιώματος, με σκοπό την εκμετάλλευση των ευκαιριών.
Έπεται η εμπειρική μελέτη ενός δείγματος δικαιωμάτων προαίρεσης με υποκείμενο τίτλο βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Τέλος, ακολουθεί η σύγκριση των αποτελεσμάτων και η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις μεθόδους αποτίμησης των δικαιωμάτων προαίρεσης και τις μεθόδους εκτίμησης της μεταβλητότητας του υποκείμενου τίτλου.