Η μελέτη ενός σημείου πώλησης. Η περίπτωση των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων στην Ελλάδα
Study of a point of sale. The case of bakeries and pastries in Greece
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Σημείο πώλησης ; Αρτοποιεία ; Ζαχαροπλαστεία ; Στρατηγικό σημείο ; Καταναλωτική συμπεριφορά ; Διαπραγματευτική δύναμη ; Τμηματοποίηση αγοράς ; Οικονομική κρίσηΠερίληψη
Η ζήτηση στους τομείς της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής επηρεάζεται
σημαντικά από παράγοντες όπως τα πρότυπα κατανάλωσης, οι διατροφικές συνήθειες,
τα παραδοσιακά πρότυπα και το εισόδημα σε συσχέτιση με την τιμή και την ποιότητα
των συγκεκριμένων προϊόντων. Τα μικρά ανεξάρτητα αρτοποιία κατέχουν σημαντικό
μερίδιο αγοράς, το οποίο όμως απειλείται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και
σταδιακά συρρικνώνεται.
Θέμα της παρούσας εργασίας αποτελεί η μελέτη καταστημάτων φούρνων και
ζαχαροπλαστείων ως στρατηγικά σημεία πώλησης. Μεταξύ των υφιστάμενων
αρτοποιείων, αυτά με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης είναι αυτά τα οποία
διαχειρίζονται ιδιοκτήτες επιχειρήσεων 2ης και 3ης γενιάς που είναι συνήθως άτομα με
εκπαίδευση στις Επιχειρήσεις.
Για την ανάπτυξη της συνδυάστηκε βιβλιογραφική αναζήτηση σχετικά με έρευνες
επί του συγκεκριμένου θέματος και διενέργεια ποσοτικής έρευνας με τη χρήση
ερωτηματολογίου μέσω του διαδικτύου, καθώς η πανδημία δεν επέτρεψε την άμεση
επαφή με τους καταναλωτές. Ειδικότερα, το ερωτηματολόγιο εστάλη μέσω πλατφορμών
χρηστών κοινωνικών δικτύων σε εγγεγραμμένους καταναλωτές ειδών αρτοποιίας και
ζαχαροπλαστικής.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας κατέστη σαφές πως η πλειοψηφία των
καταναλωτών αγοράζουν 3 με 6 φορές την εβδομάδα προϊόντα αρτοποιίας και
ζαχαροπλαστικής, ενώ η οικονομική κρίση φάνηκε να μην επηρεάζει ιδιαίτερα τον κλάδο
της αγοράς του ψωμιού και των ειδών αρτοζαχαροπλαστικής.
Συμπερασματικά, διαπιστώνεται πως η o κλάδος της βιομηχανία της
αρτοζαχαροπλαστικής διατηρεί θεμελιώδη ρόλο στην ελληνική οικονομία και τη
μεταποιητική βιομηχανία γενικότερα ακόμη και σε περιόδους ύφεσης, αποτελώντας
βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας.