Ανάλυση συστήματος εμπορίας εκπομπών CO2 στην Ελλάδα - Μελέτη περίπτωσης
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών ; Τσιμεντοβιομηχανία ; Κλιματική αλλαγή ; Πρωτόκολλο του Κιότο ; Αέρια θερμοκηπίουΠερίληψη
H παρούσα εργασία έχει ως βασικό της στόχο να παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά και την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, καθώς και την εφαρμογή του στον ελληνικό χώρο.
Αφορμή για τη θέσπιση του συστήματος αυτού αποτέλεσε η συνειδητοποίηση του μεγέθους των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, για την αντιμετώπιση της οποίας συσπειρώθηκε η παγκόσμια κοινότητα, λαμβάνοντας μέτρα περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως πρωτοπόρος στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, εφαρμόζει σήμερα τη τρίτη φάση λειτουργίας του συστήματος εμπορίας εκπομπών, ενώ η επόμενη έχει ήδη οργανωθεί και είναι έτοιμη να δρομολογηθεί από το 2021. Παρά τις αρχικές του αδυναμίες, το σύστημα φαίνεται να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και να μπορεί να οδηγήσει σε επαρκή αντιμετώπιση του προβλήματος στα πλαίσια της Ευρώπη.
Η Ελλάδα ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει πετύχει μείωση των εκπομπών της, γεγονός στο οποίο συνεισέφερε και η πρόσφατη οικονομική ύφεση. Σχεδόν όλες οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, εκτός του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, αντιμετωπίζονται ευνοϊκά από το σύστημα εκπομπών λόγω της μεγάλης έντασης ανταγωνισμού τους με τρίτες χώρες και του υψηλού κόστους ενέργειας. Ο κλάδος παραγωγής τσιμέντου περιλαμβάνεται σε αυτές και παρότι αντιμετωπίζει παρόμοιες δυσκολίες, καταβάλει προσπάθειες, ώστε το 2050 να αποτελεί μια οικονομία «χαμηλού άνθρακα».
Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας περιγράφεται το φαινόμενο της κλιματικής και οι επιπτώσεις του.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται το ιστορικό των διεθνών δράσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή, καθώς και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται τα χαρακτηριστικά των Συστημάτων Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, γίνεται ανάλυση των αρχών και των φάσεων λειτουργίας του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού συστήματος και του Χρηματιστηρίου Εκπομπών.
Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η περίπτωση της Ελλάδας αναφορικά με την εφαρμογή του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών και τις διάφορες πτυχές του, ενώ επίσης πραγματοποιείται μελέτη στην περίπτωση των εκπομπών από τον κλάδο παραγωγής τσιμέντου στην Ελλάδα και γίνεται μια εκτίμηση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών για τον κλάδο.