Η λογιστική των δεδουλευμένων και το μοντέλο αποτίμησης επιχειρήσεων βάσει των κερδών τους
Accrual accounting and valuation: pricing earnings
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Αποτίμηση ; Επιχειρήσεις ; Κέρδη ; Μερίσματα ; Δεδουλευμένα ; Αποδόσεις ; Σχετικά μοντέλα ; Απόλυτα μοντέλα ; Χαρτοφυλάκια ; ΑνάπτυξηΠερίληψη
H παρούσα διπλωματική έχει ως βασικό στόχο να εξετάσει την εγκυρότητα και αποδοτικότητα του μοντέλου αποτίμησης επιχειρήσεων με βάση την ανάπτυξη υπερκερδών (Abnormal Earnings Growth Model). Η διαδικασία με την οποία επιδιώκει την πραγμάτωση του σκοπού αυτού ξεδιπλώνεται σε δύο στάδια.
Το πρώτο στάδιο είναι να αποτιμηθούν 20 εταιρείες που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αφότου αποτιμήθηκαν, οι μετοχές διαχωρίστηκαν σε υπερτιμημένες και υποτιμημένες σύμφωνα με την ένδειξη της τιμής του μοντέλου και ακολούθησε το δεύτερο στάδιο που είναι η δημιουργία δύο χαρτοφυλακίων.
Στο πρώτο χαρτοφυλάκιο συμπεριλήφθηκαν οι υποτιμημένες μετοχές με θέση αγοράς (long) και στο δεύτερο οι υπερτιμημένες με θέση πώλησης (short). Ο στόχος κατασκευής των χαρτοφυλακίων είναι να ελέγξει τις αποδόσεις που θα σημειωθούν σε ορίζοντα πενταετίας.
Οι αποδόσεις προέκυψαν σημαντικά θετικές συγκριτικά με τις αποδόσεις της αγοράς στο χαρτοφυλάκιο με θέση αγοράς και ελαφρώς μικρότερες από αυτές της αγοράς στο χαρτοφυλάκιο με θέση πώλησης. Συνεπώς, το μοντέλο κρίνεται σε γενικές γραμμές επιτυχημένο αλλά και ταυτόχρονα γεννά ερωτήματα και χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία συζητούνται στο 4ο κεφάλαιο.
Στα υπόλοιπα κεφάλαια αναλύεται η διάκριση μεταξύ της ταμειακής λογιστικής και της λογιστικής των δεδουλευμένων, μιας και τα δεδουλευμένα εγκιβωτίζουν αξία πολύτιμη για τις αποτιμήσεις. Τέλος, επιχειρείται μια συγκριτική περιδιάβαση μεταξύ των βασικότερων μεθόδων αποτίμησης που χρησιμοποιούνται σήμερα.