Τα καλύτερα ελληνικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια για το 2017
View/ Open
Keywords
Αμοιβαία κεφάλαια ; ΑπόδοσηAbstract
Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στην ανάλυση της πορείας των Ελληνικών Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων για το έτος 2017. Για πρώτη φορά πραγματοποιείται μια τέτοια προσέγγιση, καθώς θα διεξαχθούν συμπεράσματα για την απόδοση, τον κίνδυνο και την επίδοση που παρουσίασαν την συγκεκριμένη περίοδο.
Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο της διπλωματικής εργασίας γίνεται αναφορά στον ορισμό των Α/Κ, τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν, αλλά και τα είδη που υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Επίσης περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας τους, ο ρόλος των μεριδιούχων, του θεματοφύλακα αλλά και της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α.Ε.Δ.Α.Κ). Επίσης αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων αλλά και η πρόσφατη νομοθεσία για την λειτουργία τους.
Επίσης στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται η θεωρητική προσέγγιση της απόδοσης, του συνολικού κινδύνου, του συστηματικού και του μη συστηματικού κίνδυνου. Ακόμη αναφερόμαστε στις μεθόδους αξιολόγησης της επίδοσης Sharpe και Treynor και Jensen.
Στο τρίτο κεφάλαιο πραγματοποιείται η αναλυτική καταγραφή όλων των Ελληνικών μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων που δραστηριοποιήθηκαν το έτος 2017 αλλά και του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μέσω οικονομετρικών τεχνικών με χρήση ημερήσιων δεδομένων και συνυπολογίζοντας τον κίνδυνο του τρίμηνου έντοκου γραμματίου του ελληνικού δημοσίου σε πρώτο στάδιο πραγματοποιείται η διεξαγωγή συμπερασμάτων για τα καλύτερα Αμοιβαία Κεφάλαια από πλευράς απλής απόδοσης, σε δεύτερο στάδιο υπολογίζεται ο συνολικός τους κίνδυνος, ο συστηματικός τους κίνδυνος (Beta) αλλά και ο μη συστηματικός (alpha) μέσω του υποδείγματος της αγοράς (market model) και οι δείκτες επίδοσης Sharpe και Treynor. Η παραπάνω ανάλυση πραγματοποιείται για όλα τα Αμοιβαία Κεφάλαια που διατηρήθηκαν το 2017 όσο και για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Στο τελευταίο μέρος της εργασίας, στο κεφάλαιο 4, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα από τα εμπειρικά αποτελέσματα της ανάλυσης, ενώ στην συνέχεια ακολουθεί και η παράθεση της σχετικής βιβλιογραφίας που χρησιμοποιήθηκε.