Το γραμμικό υπόδειγμα περιουσιακών στοιχείων βασισμένο σε ένα μη αποδοτικό χαρτοφυλάκιο: ένας νέος έλεγχος
Master Thesis
Συγγραφέας
Χατζηνικολάου, Ανθούλα - Γεωργία
Ημερομηνία
2018-02-28Επιβλέπων
Διακογιάννης, ΓεώργιοςΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Γραμμικό υπόδειγμα περιουσιακών στοιχείων ; Μη αποδοτικό χαρτοφυλάκιο ; Μη αποτελεσματικό χαρτοφυλάκιο ; Επενδύσεις ; Νέος έλεγχος ; Αναμενόμενες αποδόσεις ; Διαχείριση χαρτοφυλακίουΠερίληψη
Στις μέρες μας, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες υπόκεινται συνεχώς σε δραματικές αλλαγές τόσο στο όριο εθνικών οικονομιών όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι οικονομικές αλλαγές και ο ανταγωνισμός μας έχουν ωθήσει στην εξερεύνηση νέων μοντέλων ανάλυσης της σχέσης απόδοσης – κινδύνου των χρηματοοικονομικών προϊόντων και κυρίως των μετοχών. Κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών πολλοί έκαναν προσπάθειες ανάλυσης της σχέσης απόδοσης κινδύνου και πολλά ήταν τα μοντέλα που προέκυψαν μετά την εκάστοτε διερεύνηση. Αρκετά από αυτά υιοθετήθηκαν από τη παγκόσμια αγορά, όμως κανένα από αυτά δεν φαίνεται να καθησύχασε τους ερευνητές ώστε να τους αποτρέψει από τη συνέχεια επιπρόσθετης διερεύνησης με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στη διεθνή βιβλιογραφία, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια, εμφανίστηκαν δύο τέτοια μοντέλα τα οποία βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Το μοντέλο των Fama και French τον Ιούνιο 1992 και το πολυπαραγοντικό μοντέλο του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Κ. Διακογιάννη Γ. το 1999 καθώς και ένας νέος έλεγχος ισχύος του τρισδιάστατου μοντέλου του κ. Διακογιάννη.
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία, σκοπό έχει να ερευνήσει την ύπαρξη της σχέσης απόδοσης - κινδύνου σε δύο χαρτοφυλάκιο μετοχών της Αγγλίας, των ΗΠΑ και των δεικτών τους αντιστοίχως σύμφωνα με το Υπόδειγμα Κεφαλαιουχικών Στοιχείων. Το συγκεκριμένο υπόδειγμα λειτουργεί ως μοντέλο για τη τιμολόγηση του κινδύνου σε όλους τους τομείς προσφέροντας σημαντική βοήθεια στους επενδυτές να αξιολογούν και να μετρούν τον κίνδυνο του χαρτοφυλακίου καθώς και τις προβλεπόμενες αποδόσεις για τη λήψη τέτοιου κινδύνου. Ουσιαστικά, με απλά λόγια, το Υπόδειγμα Αποτίμησης Περιουσιακών Στοιχείων επιχειρεί να περιγράψει πως η αγορά εκτιμά τις επενδύσεις με τις αναμενόμενες αποδόσεις.