Η προβλεπτική ικανότητα της υπερτιμολόγησης/ υποτιμολόγησης των μετοχών κεφαλαίων κλειστού τύπου. Εμπειρική έρευνα στις Ευρωπαϊκές αγορές
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Closed-end funds ; Net asset value ; Funding ; Mean reversion ; Excess volatility ; Common factor ; Predictive ability ; Over-sensitivity ; Noise trading ; Small investor ; Bank subsidiary ; Arbitrage ; Measurement error ; Market frictionΠερίληψη
Σκοπός της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της συμπεριφοράς των Closed-end Funds σε τέσσερεις ευρωπαϊκές χώρες. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τις αγορές του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας, για την περίοδο 2003-2015.
Βασικό άρθρο για την παρούσα εργασία αποτελεί η εργασία των Hardouvelis et al. (2004) με τα συμπεράσματά μας να συμφωνούν με τα ευρήματά τους για την Ελλάδα, αλλά ανά αγορά να παρουσιάζονται αποκλίσεις. Η ερμηνευτική ικανότητα του premium/discount επιβεβαιώνεται σε ορισμένες από τις αγορές.
Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι η μεταβλητότητα των NAV είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη των χρηματιστηριακών τιμών, σε όλες τις αγορές. Παράλληλα, τα NAV παρουσιάζουν υψηλότερη ερμηνευτική ικανότητα σε σχέση με την πορεία της αγοράς, σε σχέση με τις τιμές στο χρηματιστήριο. Αντίστοιχα, επιβεβαιώνονται οι θετικές συσχετίσεις των premia με τις NAV και οι αρνητικές με τις μελλοντικές αποδόσεις των funds. Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα για περιόδους με ανοδικές και πτωτικές αγορές (bull & bear markets) και αγορές με υψηλή και χαμηλή μεταβλητότητα (volatility clustering).