Συμπεριφορική χρηματοοικονομική και συμπεριφορικά σφάλματα
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Συμπεριφορική χρηματοοικονομική ; Λήψη αποφάσεων ; Ψυχολογία ; Συμπεριφορά ; Συμπεριφορικά σφάλματα ; Χρηματοοικονομικές κρίσεις ; ΜετοχέςΠερίληψη
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της Συμπεριφορικής Χρηματοοικονομικής, κατανοώντας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της ψυχολογίας και της συμπεριφοράς κατά τη διαδικασία λήψης χρηματοοικονομικών αποφάσεων.
Τα κλασσικά χρηματοοικονομικά μοντέλα αποδείχθηκαν ανεπαρκή για την αιτιολόγηση των μη ορθολογικών αποφάσεων, επομένως αυτό το κενό έρχεται να συμπληρωθεί λαμβάνοντας υπόψη τον ανθρώπινο παράγοντα.
Σε αυτή την εργασία θα δούμε καταγεγραμμένα τα κυριότερα Συμπεριφορικά Σφάλματα, με σκοπό να μπορούν να κατανοηθούν και να αναγνωριστούν είτε στον εαυτό μας, είτε στον πελάτη είτε σε ολόκληρη την κοινωνία. Μέσω της παρατήρησης τους και της σωστής αξιολόγησης, μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό αποκλίσεων και υπερβολών στην αγορά, αλλά και να περιοριστούν, οδηγώντας σε υψηλότερες αποδόσεις.
Έπειτα, παρουσιάζεται το φαινόμενο της χρηματοοικονομικής φούσκας. Μια συμβολή της εργασίας είναι η ανάλυση της φούσκας της μετοχής της εταιρίας Κλωστήρια Ναούσης, κατά τη περίοδο της ελληνικής χρηματιστηριακής φούσκας του 1999. Στη συνέχεια, θα διαπιστώσουμε αναλύοντας την περίπτωση της Amazon, ότι εάν κάτι αποτελεί φούσκα ή όχι, τελικά μπορεί να διαπιστωθεί μόνο εάν σκάσει.
Τέλος, μελετώνται μερικές από τις παγκόσμιες κρίσεις που χρονολογούνται από τον δέκατο έβδομο αιώνα μέχρι σήμερα. Από αυτή την επισκόπηση, είναι εύκολο κανείς να διαπιστώσει ότι παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και το ότι εμφανίζονται όλο και πιο τακτικά. Μέσα από τα κοινά στοιχεία που εμφανίζουν θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί, ή να προβλεφθούν οι μελλοντικές.