Ανάλυση του κλάδου της σοκολατοποιίας βάσει του υποδείγματος του Porter & εφαρμογή HACCP σε προϊόντα σοκολάτας
Master Thesis
Συγγραφέας
Νταβάρα, Μαρία Ν.
Ημερομηνία
2006-12-08Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Σοκολάτα -- Βιομηχανίες ; Τροφή -- Βιομηχανία και εμπόριο ; Τροφή -- ΈλεγχοςΠερίληψη
Στην παρούσα εργασία γίνεται µια διερεύνηση των µεθόδων παραγωγής
πρωτεϊνικής βιόµαζας από απορριπτόµενες ύλες. Στο πρώτο και εισαγωγικό κεφάλαιο
γίνεται διασαφήνιση του όρου µονοκυτταρική πρωτεΐνη και ο αναγνώστης
κατατοπίζεται περί της ιστορικής πορείας της χρήσης µονοκυτταρικής πρωτεΐνης
για διατροφή και εκτροφή, των πλεονεκτηµάτων και µειονεκτηµάτων χρήσης της,
των χρησιµοποιούµενων ειδών µικροοργανισµών και των ιδιαιτεροτήτων που
παρουσιάζουν αυτοί. Γίνεται αναφορά στα διάφορα υποστρώµατα καλλιέργειας και
παρουσίαση της αναγκαιότητας για εφαρµογή των µεθόδων αυτών σε
απορριπτόµενες ύλες.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, στα πλαίσια ανάπτυξης Συστήµατος Λήψης Απόφασης
µε τη βοήθεια Η/Υ, δηµιουργείται Βάση Γνώσης των υπαρχόντων στη βιβλιογραφία
µεθόδων παραγωγής πρωτεϊνικής βιόµαζας, µε σκοπό τη γρήγορη πρόσβαση, τόσο
σε ολοκληρωµένες προτάσεις (whole cases), όσο και σε επιµέρους συνδυασµούς
(parts). Παράλληλα επιλύεται πρόβληµα γραµµικού προγραµµατισµού, για την
εύρεση του σιτηρεσίου (µίγµατος κοινών ζωοτροφών και µονοκυτταρικής
πρωτεΐνης), που θα ικανοποιεί τις ιδιαίτερες πρωτεϊνικές, και ενεργειακές ανάγκες
των διαφόρων ζώων κτηνοτροφίας, µε το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον
κτηνοτρόφο.
Στο τρίτο κεφάλαιο, το Σύστηµα Λήψης Απόφασης µε Η/Υ, εµπλουτίζεται µε
την εφαρµογή πολυκριτηριακής ανάλυσης για την επιλογή κατάλληλης µεθόδου
παραγωγής µονοκυτταρικής πρωτεΐνης.
Τέλος, στο κεφάλαιο 4, παρουσιάζεται µια µελέτη περίπτωσης της εφαρµογής
του αποτελέσµατος της πολυκριτηριακής ανάλυσης στον Ελλαδικό χώρο και µελέτη
βιωσιµότητας µιας τέτοιας επένδυσης.