Ανταγωνισμός και συνεργασία ως παράγοντες στρατηγικής αλληλεπίδρασης στη συμπεριφορική θεωρία παιγνίων
Competition and cooperation as factors of strategic interaction in behavioral game theory
Doctoral Thesis
Συγγραφέας
Καμπισιούλης, Παναγιώτης Κ.
Kampisioulis, Panagiotis K.
Ημερομηνία
2013Επιβλέπων
Φούντας, ΕυάγγελοςΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Θεωρία παιγνίων ; Συμπεριφορική χρηματοοικονομική ; Διαπραγματεύσεις ; Συγκρούσεις ; Ισορροπία Nash ; Στρατηγική ανάλυση ; Ερευνητικές εφαρμογέςΠερίληψη
Η θεωρία παιγνίων είναι μια λογική ανάλυση των καταστάσεων σύγκρουσης και συνεργασίας σε ένα οικονομικό σύστημα. Οι οντότητες, μέσα σε ένα οικονομικό σύστημα, αλληλοεπιδρούν έχοντας διαφορετικά και ενδεχομένως συγκρουόμενα συμφέροντα. Μέσα από την ανάλυση της αλληλεπίδρασης προσπαθούμε να κατανοήσουμε την τακτική προσέγγισης της ισορροπίας των στρατηγικών παραγόντων.
Η ανάλυση του κώδικα συμπεριφοράς των παικτών, μέσα από το πρίσμα της εμπιστοσύνης, της επιλογής και της χρησιμότητας μας εξασφαλίζει το χάρτη του πεδίου ατομικών προτιμήσεων. Ως εκ τούτου οι συμπεριφορικές διαστάσεις των δεδομένων, αποτελούν βοήθημα στην προσπάθεια για απόκτηση ολοκληρωμένης εικόνας.
Στην εισαγωγή της τρίτης ενότητας, αναφερόμαστε στις στρατηγικές των συγκρούσεων και στις τεχνικές των διαπραγματεύσεων. Κύριο τμήμα αποτελεί η προσέγγιση πάνω στο σχήμα διαιτησίας κατά Nash, όπου περιγράφουμε την ανάπτυξη μεθόδων προκειμένου να επιβεβαιώσουμε το σχήμα.
Στην τέταρτη ενότητα εστιάζουμε στη μελέτη της συμπεριφορά των παικτών χωρίς πληροφόρηση υπό την επίδραση εξωτερικών παραγόντων. Συγκεκριμένα περιγράφουμε το πείραμα που πραγματοποιήσαμε στο πλαίσιο της ανάλυσης της προσαρμοστικότητας των παικτών σε ένα σύστημα.
Εφαρμοσμένες τεχνικές σε επιχειρησιακούς τομείς όπως οι κοινοβουλευτικές συμμαχίες, η κούρσα του είκοσι και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ολοκληρώνουν την πέμπτη ενότητα.
Κλείνουμε τη διατριβή παρουσιάζοντας τη συνεισφορά της στο επιστημονικό πεδίο, καθώς και τις περιοχές εκείνες οι οποίες εξακολουθούν να παρουσιάζουν έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον.