Άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) - η διεθνής εμπειρία και η περίπτωση της Ελλάδας
View/ Open
Abstract
Η οικονομική κρίση αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης, σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πλανητάρχης, αρχηγοί κρατών, οικονομολόγοι, ερευνητές, αναλυτές, σύμβουλοι, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και πολλοί άλλοι προσπαθούν να βρουν μια λύση, μια λύση που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη χωρίς μεγάλες απώλειες. Το μόνο σίγουρο σε όλο αυτό είναι πως οι απώλειες που υπάρχουν και θα υπάρξουν για πολλούς απλούς ανθρώπους θα είναι δυσμενείς.
Τι είναι όμως αυτό που κατά την άποψη πολλών οικονομολόγων, επιχειρηματιών αλλά και απλών ανθρώπων, θα βοηθήσει τις χώρες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και βρίσκονται στη φάση της ύφεσης; Έντονος λόγος γίνεται για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, που για πολλούς φαντάζουν το αφανές χέρι βοηθείας που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη. Άπειρες μελέτες, αναλύσεις και απόψεις διατυπώνονται για το πώς ένα κράτος προσελκύει Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, πως τις διατηρεί και που οδηγείται η οικονομία του.
Στη φάση της βαθιάς ύφεσης βρίσκεται και η χώρα μας, η Ελλάδα, μια χώρα που αποτελεί το κομβικό σημείο τριών ηπείρων, πλούσια σε ομορφιές αλλά φτωχή σε επενδύσεις, μια χώρα χρεοκοπημένη που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και αναζητά τρόπους ανάκαμψης και ανάπτυξης, καθώς τα οικονομικά της αποτελέσματα από την κρίση και μετά είναι απογοητευτικά. Στη παρούσα εργασία ,λοιπόν, εξετάζεται η περίπτωση της Ελλάδας ως χώρα υποδοχής ΑΞΕ, αλλά και πως αντέδρασαν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη κρίση και που στράφηκαν, αλλά και στη διεθνή εμπειρία όσον αφορά τις ΑΞΕ στη τελευταία δεκαετία που οικονομικά αποτέλεσε μεγάλο καταπέλτη.