Προσωπικότητα και αποτελέσματα που σχετίζονται με την εργασία
Personality and work related outcomes
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Πολυχρονικότητα ; Εργασιομανία ; Εργαζόμενοι ; Οργανωσιακή συμπεριφορά ; Ανάλυση συσχέτισηςΠερίληψη
Σκοπός της εργασίας είναι να μελετήσουμε την επίδραση που έχει η εργασία σε κυρίαρχες πτυχές της ζωής μας, καθώς και τους παράγοντες που οδηγούν στο φαινόμενο της εργασιομανίας. Μέσα από τις τέσσερις υποθέσεις, εξετάζουμε τον βαθμό με τον οποίο οι μεταβλητές αλληλοεπιδρούν με την εργασιομανία.
Τα αποτελέσματα των υποθέσεων μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ του επίκεντρου ελέγχου και της εργασιομανίας. Ωστόσο, το εσωτερικό επίκεντρο ελέγχου σχετίζεται αρνητικά με την εργασιομανία, γεγονός που είναι αντίθετο με την πρώτη υπόθεση. Θετική αλλά όχι σημαντική είναι η σχέση μεταξύ εξωτερικού επίκεντρου ελέγχου και εργασιομανίας. Βάση των αποτελεσμάτων της έρευνας , το επίκεντρο ελέγχου σαν θεωρία της προσωπικότητας δεν επηρεάζει την ανάγκη των ατόμων για δουλειά.
Εξαιρετικά σημαντική φαίνεται να είναι η σχέση μεταξύ της πολυχρονικότητας ως συστατικό της εργασιομανίας. Η συσχέτιση αυτών των δύο μεταβλητών επιβεβαιώνει την τρίτη υπόθεση (r= -.313 , p < .01). Σύμφωνα με το Γράφημα 8, παρατηρούμε ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο πολυχρονικότητας συγκριτικά με τους άντρες. Στο Γράφημα 9 και στην ηλικιακή κατηγορία 56+ παρατηρούμε ότι αυξάνεται αρκετά η διαφορά μεταξύ των ανδρών και των γυναικών - με τις γυναίκες να επικρατούν - φαινόμενο το οποίο προκύπτει λόγω του μικρού αριθμού συμμετεχόντων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Παρόλο που η εργασιομανία προϋποθέτει να καταναλώνει κάποιος περισσότερο από τον προσωπικό του χρόνο, δεν δείχνει να επηρεάζει τις ισορροπίες μεταξύ δουλειάς και οικογενειακής ζωής, πράγμα το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την τέταρτη υπόθεση της έρευνας. Οι γυναίκες δείχνουν να τα καταφέρνουν καλύτερα στην διατήρηση αυτής της ισορροπίας, έχοντας μάλιστα και μεγαλύτερα ποσοστά εργασιομανίας από τους άντρες. Οι γυναίκες προηγούνται ποσοστιαία, με μοναδική εξαίρεση την ηλικιακή κατηγορία 56+ όπου κυριαρχούν οι άνδρες. Βάση αποτελεσμάτων, ο συσχετισμός φύλου με την εργασιομανία έχουν σημαντική θετική σχέση (r= -.188 , p < .01). Το φαινόμενο της εργασιομανίας δείχνει να κορυφώνεται στην ηλικιακή κατηγορία 26-35 και για τα δύο φύλα, ενώ στις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες μειώνεται σταδιακά. Εξαίρεση αποτελεί η ηλικιακή κατηγορία 56+ στις γυναίκες, οπού όπως προαναφέρθηκε λόγω μικρού δείγματος το ποσοστό δεν είναι αντιπροσωπευτικό.