Κινητή μάθηση - εφαρμογή εκπαιδευτικού λογισμικού για κινητές συσκευές με χρήση κλασσικοποίησης και δεδομένων κοινωνικής δικτύωσης
Mobile learning - educational software application for mobile devices using classification and social network data
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Κινητή μάθηση ; Εκπαιδευτικό λογισμικό ; Κινητές συσκευές ; Ηλεκτρονική μάθηση ; Υπηρεσίες ΙστούΠερίληψη
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία πραγματεύεται το θέμα της εκμάθησης γνώσης μέσω κινητών συσκευών (κινητή μάθηση- mLearning). Είναι μια έννοια που έκανε την εμφάνιση της τα τελευταία χρόνια και είναι ευρέως διαδεδομένη στις μέρες μας.
Αρχικά, γίνεται αναφορά και αναπτύσσεται το θεωρητικό πλαίσιο γύρω από την ηλεκτρονική μάθηση εξ' αποστάσεως (e-Learning). Ξεκινώντας από την ιστορική της αναδρομή, την έννοια, την ορολογία της και τις εφαρμογές της, δίνεται η δυνατότητα να εμβαθύνουμε στις εφαρμογές υλοποίησης της και να καταλήξουμε στο μετέπειτα παρακλάδι της που είναι η κινητή μάθηση (m-Learning). Εδώ, αντίστοιχα θα γίνει λόγος των ιστορικών γεγονότων που μας έφεραν αυτό το είδος γνώσης, τα προβλήματα που προέκυψαν και την έννοια της. Στη συνέχεια, γίνεται συσχέτιση με τον κλάδο της εκπαίδευσης αναπτύσσοντας τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων μορφών μάθησης. Περιγράφονται το μοντέλο του μαθητή, οι δυσκολίες και τα προτερήματα που προσφέρει το m-Learning σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και προγραμματιστές και λαμβάνονται αποτελέσματα και συμπεράσματα με βάση επιστημονικά άρθρα πάνω στον τομέα.
Στο πρακτικό μέρος θα παρουσιαστεί η εφαρμογή που ζητήθηκε να κατασκευαστεί με εκτενή ανάλυση της λειτουργίας της. Σε αυτό το μέρος αναλύονται και τα εργαλεία χρήσης που βοήθησαν στη δημιουργία της εφαρμογής, η αρχιτεκτονική της εφαρμογής και του m-Learning, ενώ θα υπάρχει και πλήρης οδηγός χρήσης αυτής με χρήση screenshot εν ώρα λειτουργίας της.
Για το τέλος, αφήνουμε τα γενικά συμπεράσματα παρουσιάζοντας τα «θετικά» και «αρνητικά» της εφαρμογής, τρόπους βελτίωσης και στοχασμούς για το μέλλον του m-Learning με βάση τα γεγονότα που παρατηρούμε.