Στρατηγικές ασφάλισης χαρτοφυλακίων
Portfolio insurance strategies
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Επενδυτικός κίνδυνος ; Διαχείριση κινδύνου ; Χαρτοφυλάκια ; Παράγωγα (Χρηματοοικονομική)Περίληψη
Η διαχείριση επενδυτικού κινδύνου είναι ένα πολύ βασικό και σημαντικό θέμα στη χρηματοοικονομική τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Η σημασία άλλωστε της διαχείρισης των επενδυτικών κινδύνων ή των κινδύνων της αγοράς γενικότερα, τονίστηκε με τον πλέον έντονο τρόπο κατά την διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2007-10, όπου και ανεπιτυχείς εφαρμογές στρατηγικών διαχείρισης κινδύνων είχαν σαν αποτέλεσμα πολλά πιστωτικά και ασφαλιστικά ιδρύματα να χρεοκοπήσουν ή να αθετήσουν ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών τους. Μια σημαντική πτυχή της διαχείρισης κινδύνου είναι η ασφάλιση χαρτοφυλακίου, η οποία εξετάζει τρόπους προστασίας της αξίας των επενδυτικών χαρτοφυλακίων σε ενδεχόμενη πτώση των τιμών της αγοράς.
Στην διπλωματική αυτή εργασία θα δούμε πως μπορούμε να ασφαλίσουμε ένα χαρτοφυλάκιο με τη χρήση παραγώγων, και συγκριμένα με δικαιώματα προαίρεσης (options), με δύο διαφορετικές στρατηγικές: την Constant Proportion Portfolio Insurance (ή συντομογραφικά CPPI) και την Option Based Portfolio Insurance (OBPI).
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να κατανοήσουμε και να συγκρίνουμε τις δύο αυτές στρατηγικές και να δούμε τελικά ποια έχει την καλύτερη συμπεριφορά όταν θέλουμε να αποτιμήσουμε την αξία στην μέση της περιόδου ασφάλισης. Θα ξεκινήσουμε αναφέροντας και εξηγώντας βασικές έννοιες που σχετίζονται με τα δικαιώματα προαίρεσης (τι είναι, πως κοστολογούνται και τι μπορούμε να πετύχουμε με αυτά) και στη συνέχεια θα περιγράψουμε και θα αναλύσουμε τις στρατηγικές ασφάλισης χαρτοφυλακίου. Κάνοντας μία προσομοίωση Monte Carlo θα γεννήσουμε τυχαίες τιμές (υπό προϋποθέσεις) για τον υποκείμενο τίτλο πάνω στον οποίο θα επενδύαμε και έπειτα θα δούμε πως θα επιδρούσε η ασφάλιση που θα κάναμε στο χαρτοφυλάκιό μας στην μέση της περιόδου εξέτασης.
Θα δημιουργήσουμε κάποια πιθανά σενάρια σχετικά με τη μεταβλητότητα στη τιμή του υποκείμενου τίτλου, την απόδοσή του αλλά και την τιμή εξάσκησης που θα θέσουμε. Τελικά θα δούμε ότι στο τέλος, η OBPI αποδίδει λίγο καλύτερα της CPPI στη μέση της περιόδου μας αν και οι δύο ξεκινήσουν με ίδια αρχική αξία και ίδια τιμή εξάσκησης για το call option, ακόμα κι αν υπάρχει σχετικά μικρή ή λίγο μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην αγορά ή αν η απόδοση που αναμένουμε είναι είτε θετική, είτε αρνητική. Επίσης θα δούμε ότι ακόμα κι αν οι δύο στρατηγικές ξεκινήσουν με ίδιο κόστος, αλλά διαφορετική τιμή εξάσκησης, τότε πάλι η OBPI αποδίδει λίγο καλύτερα τις CPPI με μία μόνο εξαίρεση. Αν η μεταβλητότητα είναι σχετικά υψηλή τότε η CPPI υπερισχύει της OBPI.