Εφοδιασμός ψυκτικής αλυσίδας : μελέτη περίπτωσης τυροκομικών - γαλακτοκομικών προϊόντων
Master Thesis
Συγγραφέας
Καλογερόπουλος, Ιωάννης
Ημερομηνία
2016-11Επιβλέπων
Σοφιανοπούλου, ΣτυλιανήΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ψυκτική αλυσίδα ; Εμπορία βουτύρου ; OΡΤΙΜΑ ΑΕ ; Cold chain ; Butter trade ; OPTIMA SA ; Εφοδιαστική αλυσίδαΠερίληψη
Η παρούσα εργασία στοχεύει στην καταγραφή της εφοδιαστικής αλυσίδας της OPTIMA AE στα
προϊόντα βουτύρου και στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης αποθεμάτων των προϊόντων αυτών,
μέσα από τη διαχείριση κινδύνου στην ψυκτική εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας. Επιμέρους
στόχοι της εργασίας είναι η περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στον κλάδο της
εφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίως, αλλά και ειδικότερα στην χώρα μας, καθώς και η
σκιαγράφηση της ιδιαιτερότητας της ψυκτικής αλυσίδας γενικά και ειδικότερα της ψυκτικής
αλυσίδας στο βούτυρο.
Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια ποιοτική έρευνα, η οποία διαρθρώνεται σε έξι κεφάλαια.
Τα τέσσερα πρώτα αποτελούν τη βιβλιογραφική ανασκόπηση γύρω από το υπό μελέτη θέμα,
ενώ το πέμπτο κεφάλαιο αποτελεί την μελέτη περίπτωσης. Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο της
εργασίας εξάγονται και αναλύονται τα συμπεράσματα, βάσει αντιπαράθεσης ποιοτικών και
ποσοτικών στοιχείων τόσο από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση όσο και από τη μελέτη
περίπτωσης.
Από όλη τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η αγορά του βουτύρου έχει μεγάλα περιθώρια
βελτιστοποίησης στην Ελλάδα, τα οποία μπορούν να βασιστούν στην καλή διαχείριση της
ψυκτικής εφοδιαστικής αλυσίδας. Σύμφωνα με την περίπτωση της ΟΡΤΙΜΑ ΑΕ, η χρήση νέων
τεχνολογιών, όπως το ολοκληρωμένο σύστημα WMS, το σύστημα FIFO και ο γραμμωτός
κώδικας μπορούν να επιφέρουν πολλά πλεονεκτήματα για την αποθήκευση, διαχείριση
αποθεμάτων και διακίνηση των προϊόντων βουτύρου. Συγκεκριμένα αποφέρουν μείωση του
κόστους, ενίσχυση της ασφάλειας του προϊόντος και αύξηση της παραγωγικότητας του
προσωπικού.
Ως κρίσιμα σημεία κινδύνου της ψυκτικής αλυσίδας βουτύρου της ΟΡΤΙΜΑ ΑΕ
βρέθηκαν να είναι η καθαριότητα των χώρων αποθήκευσης, ο τακτικός έλεγχος της
θερμοκρασίας του αποθηκευτικού χώρου, στο οποίο αποθηκεύεται το βούτυρο, η καθαριότητα
του χώρου ετοιμασίας των παραγγελιών, η γρήγορη φόρτωση και εκφόρτωση, ο συνεχής
έλεγχος της θερμοκρασίας των οχημάτων (<4°C) και ο έλεγχος της καλής λειτουργίας των
ψυκτικών μηχανημάτων, ο σύντομος χρόνος εκτέλεσης της μεταφοράς, ο έλεγχος της
θερμοκρασίας των ψυγείων των πελατών της εταιρείας και η σωστή χωροθέτηση των
προϊόντων. Συνεπώς, για τη περαιτέρω βελτιστοποίηση της διαχείρισης των αποθεμάτων του
βουτύρου στην ψυκτική αλυσίδα της ΟΡΤΙΜΑ ΑΕ, θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στα
προαναφερθέντα σημεία υψηλού κινδύνου και να παρθούν ή να ενισχυθούν τα κατάλληλα
μέτρα, όπως η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού, ο τακτικός έλεγχος της καλής λειτουργίας
των ψυκτικών μηχανισμών και των οργάνων ελέγχου της θερμοκρασίας και η διατήρηση
αρχείου για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ελέγχου των προϊόντων, των οχημάτων και των
χώρων αποθήκευσης.
Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία ώθησης της
ελληνικής εμπορίας του βουτύρου, να προωθήσουν περαιτέρω σχετικές έρευνες και να
βοηθήσουν στην βελτιστοποίηση των ψυκτικών αλυσίδων στην Ελλάδα.