Εκπαιδευτικός σχεδιασμός ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων (MOOCs) αξιοποιώντας σχεδιαστικές αρχές διαπολιτισμικής εκπαίδευσης
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Ηλεκτρονική μάθηση ; Διαπολιτισμική εκπαίδευσηΛέξεις κλειδιά
Εκπαιδευτικός σχεδιασμόςΠερίληψη
Η διαπολιτισμική εκπαίδευση αποτελεί μια αναγκαιότητα στα πλαίσια των σημερινών πολυπολιτισμικών κοινωνιών. Η πολιτισμική καταγωγή και τα χαρακτηριστικά του ατόμου επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις εκπαιδευτικές συνήθειές του και τις επιδόσεις του. Η μάθηση μπορεί να επιτευχθεί όταν η διαδικασία για την επίτευξη της δεν έρχεται σε αντίθεση και δεν προσβάλει το πολιτισμικό υπόβαθρο των εκπαιδευομένων. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα αποτελέσματα θα είναι αρκετά απογοητευτικά, καθώς ο εκπαιδευόμενος θα οδηγηθεί στην εγκατάλειψη της προσπάθειας κατάκτησης και παραγωγής γνώσης.
Τα Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα (Massive Open Online Cources, MOOCs ) αποτελούν μια πρόσφατη προσθήκη στην ποικιλία των επιλογών που προσφέρει η ηλεκτρονική μάθηση (Adams A.A. et al ,2013). Διακρίνονται από αρκετά πλεονεκτήματα, όπως είναι οι παρεχόμενες εμπειρίες δια βίου μάθησης ( Chen X. et al,2013). Οι πάροχοι τους υποστηρίζουν πως οι μαθητές τους προέρχονται από όλον τον κόσμο (Gaebel M.,2013), δηλαδή πρόκειται για άτομα με διαφορετική πολιτισμική προέλευση. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να ελεγχθεί και να επιτευχθεί η αξιοποίηση των σχεδιαστικών αρχών που αντιπροσωπεύουν τη διαπολιτισμική εκπαίδευση σύμφωνα με τον James Banks κατά τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό των ΜΑΔΜ.
Για την ενσωμάτωση των αρχών της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης χρειάστηκε να σημειωθούν οι παράγοντες εκπαιδευτικού σχεδιασμού που προκύπτουν από αυτές. Οι παράγοντες εκπαιδευτικού σχεδιασμού που αφορούσαν αποκλειστικά τις παραδοσιακές τάξεις απορρίφθηκαν, καθώς δεν μπορούν να ενσωματωθούν στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό των ΜΑΔΜ. Στη συνέχεια, έγινε απεικόνιση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού των ΜΑΔΜ, σύμφωνα με το μοντέλο ADDIE. Η απεικόνιση αυτή συνοδεύτηκε από δήλωση των υπαρχόντων διαφοροποιήσεων εκπαιδευτικού σχεδιασμού που προκύπτουν για κάθε διαφορετικό είδος ΜΑΔΜ. Με βάση τα παραπάνω, δομήθηκε ο προτεινόμενος εκπαιδευτικός σχεδιασμός ο οποίος στηρίζεται στις διαφοροποιήσεις που προκύπτουν στο γενικό εκπαιδευτικό σχεδιασμό των ΜΑΔΜ από την ενσωμάτωση των παραγόντων εκπαιδευτικού σχεδιασμού διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Για τη διαπίστωση του διαπολιτισμικού χαρακτήρα του εκπαιδευτικού σχεδιασμού των ΜΑΔΜ στην πράξη, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε δείγμα ΜΑΔΜ. Η έρευνα αυτή κατέδειξε πως, αν και κάποιοι παράγοντες διαπολιτισμικής εκπαίδευσης έχουν ληφθεί υπόψη, ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός του δείγματος ΜΑΔΜ συμφωνεί σε μέτριο βαθμό με τις αρχές της
διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Για τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν, έγιναν προτάσεις για αλλαγές ώστε να γίνει εφαρμογή του προτεινόμενου εκπαιδευτικού σχεδιασμού.