Ρευστότητα και αποτίμηση κεφαλαιακών στοιχείων
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
ΧαρτοφυλάκιαΛέξεις κλειδιά
Ρευστότητα ; Μοντέλο Fama & French ; 4 factors ; Share turnover ; CAPM ; Αποτίμηση ; Μετοχικές αποδόσεις ; Συντελεστής συσχέτισης ; Size ; Book to marketΠερίληψη
Η παρούσα εργασία έχει σκοπό να εξετάσει αν η ρευστότητα των μετοχών αποτελεί έναν κύριο παράγοντα που επηρεάζει τις αναμενόμενες αποδόσεις τους. Αρχίζοντας από την υπόθεση ότι το υπόδειγμα αποτίμησης κεφαλαιακών στοιχείων CAPM δεν ισχύει (λόγω αδυναμιών που θα αναφερθούν στο κομμάτι της θεωρίας), φτάνουμε στο μοντέλο των Fama & French (1993). Το μοντέλο αυτό παρουσιάζει την σύνδεση τριών παραγόντων: ΜKT, SMB και HML για να βρει την απόδοση του χαρτοφυλακίου. Εμείς με οδηγό την μελέτη των Keene & Peterson (2007) προσθέτουμε και ένα τέταρτο παράγοντα που είναι η ρευστότητα και συγκεκριμένα το share turnover (=δείκτης εμπορευσιμότητας).
Αρχικά θα παρουσιάσουμε τη θεωρία χαρτοφυλακίου ώστε να γνωρίζουμε βασικές υποθέσεις που θα μας χρειαστούν αργότερα. Στη συνέχεια θα δούμε με χρονολογική σειρά τις εμπειρικές μελέτες όπου συνέβαλλαν σε αυτή την προσπάθεια, τις μεθοδολογίες που χρησιμοποίησαν και τα αποτελέσματα που εξήγαγαν. Τέλος αφού χωρίσουμε τα χαρτοφυλάκια, θα εξετάσουμε πόσο μεγάλη ερμηνευτική ικανότητα έχει το μέτρο ρευστότητας αφού το συνδέσουμε με τους άλλους 3 παράγοντες και θα συγκρίνουμε αυτά τα αποτελέσματα όταν η ρευστότητα είναι απούσα.
Τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσουμε αφορούν την περίοδο 1994-2014, που είναι μία περίοδος που χαρακτηρίζεται από δύσκολες οικονομικά συνθήκες και μεγάλες διακυμάνσεις. Για τον υπολογισμό των αποτελεσμάτων θα εμπιστευτούμε στατιστικά και οικονομετρικά προγράμματα.