Από κοινού διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων με τη χρήση μεθόδων στοχαστικού προγραμματισμού
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Γραμμικός προγραμματισμός ; Στοχαστικός γραμμικός προγραμματισμόςΛέξεις κλειδιά
Διαχείριση κινδύνουΠερίληψη
Σκοπό της παρούσης Διπλωματικής Εργασία αποτελεί η παρουσίαση και η εφαρμογή μεθόδων διαχείρισης των Περιουσιακών Στοιχείων και των Υποχρεώσεων σε ένα κοινό πλαίσιο. Η μεθοδολογία αυτή στηρίζεται στην ανάπτυξη μοντέλων επενδυτικού σχεδιασμού χρησιμοποιώντας εξελιγμένα μαθηματικά εργαλεία και αποσκοπώντας στην ενσωμάτωση της πολυπεριοδικής φύσης των στοιχείων του ισολογισμού με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Ουσιαστικά, επιδιώκεται η βελτιστοποίηση, είτε υπό μορφή μεγιστοποίησης είτε υπό μορφή ελαχιστοποίησης, μιας συνάρτησης στόχου.
Ο Γραμμικός Προγραμματισμός αποτελεί την πιο απλή μορφή επίλυσης προβλημάτων βελτιστοποίησης. Ωστόσο, η αναγκαιότητα ενσωμάτωσης της αβεβαιότητας που διέπει τόσο τα Περιουσιακά Στοιχεία όσο και της Υποχρεώσεις, εξ αιτίας των διάφορων κοινωνικών και οικονομικών μεταβολών, επιβάλλει τη χρήση προσεγγίσεων Στοχαστικού Προγραμματισμού. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται επιπρόσθετα βοηθητικά μοντέλα (επιτοκίων) με σκοπό την αποτύπωση της υφιστάμενης αβεβαιότητας τόσο των στοιχείων του Ενεργητικού όσο και των στοιχείων του Παθητικού.
Συγκεκριμένα, επιδιώκεται η κατασκευή ενός χαρτοφυλακίου το οποίο θα αντιστοιχίζει τις χρηματορροές που προκύπτουν από τα περιουσιακά στοιχεία με εκείνες που προκύπτουν από τις υποχρεώσεις. Η εφαρμογή των μοντέλων πραγματοποιήθηκε για τα ασφαλιστικά σχήματα Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., Ο.Α.Ε.Ε. και Ο.Γ.Α. με βάση τα στοιχεία της Αναλογιστικής Μελέτης, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν το 2010.
Τα αποτελέσματα τα οποία εξήχθησαν αφορούν τα κόστη αρχικής επένδυσης, τα σχηματισθέντα ανά περίπτωση πλεονάζοντα κεφάλαια, το ύψος δανεισμού (όπου κρίνεται απαραίτητος) και τα ποσά επένδυσης σε ομόλογα.