Προσαρμοστικό σύστημα διδασκαλίας σε πλατφόρμα java
Adaptive teaching system in platform java
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Εκπαιδευτικό λογισμικό ; Εκπαίδευση -- Ηλεκτρονικοί υπολογιστές -- Προγράμματα ; Εξ αποστάσεως εκπαίδευσηΛέξεις κλειδιά
JavaΠερίληψη
Σήμερα ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής έχει εισχωρήσει σε όλους τους τομείς της επιστήμης και κάθε άλλης παραγωγικής δραστηριότητας συμβάλλοντας έτσι, με έμμεσο και άμεσο τρόπο, στην ραγδαία εξέλιξή τους. Η χρήση του υπολογιστή μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε οποιαδήποτε πληροφορία τη στιγμή που τη θέλουμε και με οποιαδήποτε μορφή, είτε είναι κείμενο, βίντεο ή εικόνα.
Με τη χρήση του υπολογιστή σαν εκπαιδευτικό εργαλείο, ο μαθητής μπορεί να εμπλουτίσει τη γνώση του και να τον χρησιμοποιεί συμπληρωματικά με τα όσα διδάσκεται στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο. Οι υπολογιστές, με άλλα λόγια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν υποστηρικτικά μέσα της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τη χρήση ενός κατάλληλου εκπαιδευτικού λογισμικού.
Το εκπαιδευτικό λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε επικουρικά από τον καθηγητή σα συμπληρωματικό μέσο διδασκαλίας, είτε να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από το μαθητή ως μέσο αυτοδιδασκαλίας με σκοπό τον εμπλουτισμό της γνώσης του. Και στις δυο περιπτώσεις ως κύριος γνώμονας πρέπει να είναι η γνώση αλλά και η μάθηση.
Στη μεταπτυχιακή διατριβή, παρουσιάζονται οι βασικές αρχές τεχνολογικής σχεδίασης ενός εκπαιδευτικού λογισμικού πάνω στις οποίες βασίστηκε η σχεδίαση του προσαρμοστικού συστήματος διδασκαλίας μαθητών – καθηγητών στα μαθήματα τα οποία διδάσκουν.
Μέσα από τις φάσεις ζωής του λογισμικού, τις απαιτήσεις για τη σωστή σχεδίαση του συστήματος, της επιλογής του κατάλληλου μοντέλου κύκλου ζωής λογισμικού αλλά και της όσο το δυνατόν καλύτερης κατασκευής του περιβάλλοντος διεπαφής του χρήστη, θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του συστήματος μετά από ανάλυση των προδιαγραφών και την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων και των επιλογών που θα προκύψουν από τα ανωτέρω στοιχεία, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη φάση κατασκευής και στην τελική κατασκευή του συστήματος που θα συνάδει με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των χρηστών οι οποίοι θα το χρησιμοποιούν, δηλαδή, οι μαθητές και οι καθηγητές.