Η θεμελίωση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω της πράσινης ανάπτυξης στον τραπεζικό κλάδο
Master Thesis
Author
Λαλιώτη, Κωνσταντίνα Ε.
Date
2013-07View/ Open
Keywords
Πράσινη ανάπτυξη ; Πόροι και ικανότητες ; Διαφοροποίηση ; Τραπεζικός κλάδοςAbstract
Στη σημερινή κοινωνία, το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας έχει ευρέως αναγνωρισθεί ως υψίστης σημασίας, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να δέχονται πιέσεις να δρουν πιο «πράσινα». Οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν με επιτυχία στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, καλούνται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές τόσο σε λειτουργικά ζητήματα όσο και σε θέματα διαμόρφωσης στρατηγικής. Στις μέρες μας η πράσινη δράση προβάλλεται τόσο ως ανάγκη όσο και ως ευκαιρία για τις επιχειρήσεις. Κύριος στόχος της εργασίας αυτής, είναι να θεμελιώσει πώς οι τράπεζες, υιοθετώντας τις αρχές της πράσινης ανάπτυξης στην επιχειρηματική και λειτουργική τους δράση και επιλέγοντας την κατάλληλη επιχειρηματική στρατηγική, μπορούν να οδηγηθούν στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
Αρχικά στο 1ο κεφάλαιο γίνεται μία ανάλυση του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος μίας επιχείρησης γενικά, που αποτελεί βασικό εργαλείο στη διαδικασία επιλογής της κατάλληλης επιχειρηματικής στρατηγικής, ενώ στο 2ο κεφάλαιο γίνεται μία προσπάθεια ορισμού της έννοιας της πράσινης ανάπτυξης. Στη συνέχεια στο 3ο κεφάλαιο, αποδεικνύεται πώς μία επιχείρηση επιλέγοντας πράσινες πρακτικές μπορεί να οδηγηθεί σε απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος επιλέγοντας παράλληλα είτε μία στρατηγική διαφοροποίησης, είτε μία στρατηγική ηγεσίας κόστους είτε αναπτύσσοντας θεμελιώδεις ικανότητες μέσω της πράσινης επιχειρηματικής της δράσης. Στο 4ο κεφάλαιο και αφού ορισθεί ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, παρουσιάζεται το πώς οι τράπεζες κατορθώνουν τελικά να θεμελιώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω της πράσινης ανάπτυξης και σε συνδυασμό με ποια επιχειρηματική στρατηγική το επιτυγχάνουν. Τέλος, στο 5ο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η μελέτη περίπτωσης της Τράπεζας Πειραιώς που θεωρείται πρωτοπόρος σε θέματα πράσινης επιχειρηματικότητας.
Τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας καταδεικνύουν ότι η επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος είναι εφικτή μέσω της πράσινης ανάπτυξης, τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και σε άλλες μορφές επιχειρηματικής δράσης. Ωστόσο απαιτείται επίμονη και συστηματική προσπάθεια από την πλευρά των στελεχών της επιχείρησης, αφού η πράσινη ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα αποδίδουν τα οφέλη τους σε βάθος χρόνου, καθώς απαιτείται να γίνει μία ολική αναδιάρθρωση των εσωτερικών δομών και διαδικασιών της επιχείρησης. Επιπλέον, το κατά πόσο το αποκτούμενο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι δυνατόν να καταστεί διατηρήσιμο, εξαρτάται από τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς αλλά και από την ικανότητα των επιχειρηματικών στελεχών, καθώς απαιτείται διαρκής ενίσχυση των επιμέρους στοιχείων που το διαμορφώνουν έτσι ώστε να αναδημιουργούνται νέα διαδοχικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.