Φούσκες και αυτοτροφοδοτούμενες προσδοκίες: ανάλυση ιστορικών περιπτώσεων
View/ Open
Abstract
Οι φούσκες και οι χρηματοοικονομικές κρίσεις είναι φαινόμενα τα οποία απαντώνται αρκετά συχνά στις αγορές περιουσιακών στοιχείων, και κυρίως από τον 20ο αιώνα. «Κινητήρια δύναμη» της κάθε φούσκας αποτελούν οι θετικές προσδοκίες που διαμορφώνουν οι επενδυτές για την πορεία των περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες γίνονται αυτοτροφοδοτούμενες. Ως αποτέλεσμα της υπεραισιοδοξίας των επενδυτών, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αποκτούν τιμές οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τα θεμελιώδη μεγέθη.
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι ο έλεγχος για την ύπαρξη φούσκας στην αμερικανική αγορά. Ο έλεγχος αυτός γίνεται σε επίπεδο εταιρειών, και αντικείμενο της έρευνας αποτελούν 37 εταιρείες του S&P 500. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν την ύπαρξη φούσκας μέσα από την εξέταση των καταλοίπων της παλινδρόμησης που περιγράφει τη θεμελιώδη αξία των μετοχών των εταιρειών.
Σε δεύτερη φάση εξετάζεται κατά πόσο οι φούσκες που προκύπτουν είναι ορθολογικές ή μη ορθολογικές. Όπως θα δούμε, οι φούσκες που δημιουργούνται φαίνεται πως είναι σχεδόν μοιρασμένες ως προς το είδος τους. Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγουμε με βάση την υπόθεση ότι μέσα σε ένα ορθολογικό περιβάλλον, οι αναλυτές θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν ακριβής προβλέψεις για τα κέρδη των εταιρειών.