Οι μεγάλες οικονομικές κρίσεις στην Αργεντινή και τη Λετονία
Master Thesis
Συγγραφέας
Σπηλιόπουλος, Σπήλιος
Ημερομηνία
2012-06-11Επιβλέπων
Στεφανάδης, ΧριστόδουλοςΠροβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Οικονομικές κρίσεις ; Ελλάδα -- Οικονομικές συνθήκεςΠερίληψη
Η εργασία πραγματεύεται την ανάλυση και σύγκριση των μεγάλων οικονομικών κρίσεων της Αργεντινής (2000), της Λετονίας (2008) και της Ελλάδας (2010). Σκοπός είναι μέσω της ανάλυσης και της σύγκρισης να προκύψουν συμπεράσματα για την ελληνική κρίση και την αντιμετώπισή της. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα βασικά μακροοικονομικά υποδείγματα που θεμελιώνουν την ανάλυση.
Οι ρίζες της κρίσης κάθε χώρας ξεκινούν αρκετά χρόνια πριν από το ξέσπασμά της. Όπως φαίνεται από την ανάλυση που ακολουθεί για κάθε χώρα στα επόμενα τρία κεφάλαια, αυτές έχουν κοινά στοιχεία. Λόγω δομικών αδυναμιών και με καταλύτη το σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών που διατηρούσαν έχασαν σταδιακά την ανταγωνιστικότητά τους. Για την Αργεντινή η λύση προήλθε τελικά με την υποτίμηση του νομίσματός της. Η Λετονία και η Ελλάδα ακολούθησαν άλλη πολιτική. Επέλεξαν να κάνουν εσωτερική υποτίμηση, διατηρώντας η μια τη σταθερή ισοτιμία της με το ευρώ και η άλλη παραμένοντας στην ευρωζώνη.
Μέσα από τη διαδικασία της σύγκρισης των αποτελεσμάτων κάθε επιλογής στο επόμενο κεφάλαιο, εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την εν εξελίξει ελληνική κρίση. Ο χρόνος που απαιτείται για να ανταποκριθεί η οικονομία φαίνεται να είναι σημαντικά μεγάλος λόγω της ακαμψίας μισθών και τιμών και το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο. Η επιμήκυνση των προγραμμάτων εξυγίανσης είναι συνεπώς επιβεβλημένη. Η ανάληψη αναπτυξιακών πολιτικών είναι επιτακτική ώστε να κατευθυνθεί η οικονομία σε νέους παραγωγικότερους και ανταγωνιστικότερους τομείς και παράλληλα να μην απολέσει περεταίρω έδαφος στο δρόμο της ανάπτυξης.