Κεφαλαιακή επάρκεια και στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων : παρουσίαση μεθόδων υπολογισμού κεφαλαιακής επάρκειας στα τραπεζικά ιδρύματα και προσέγιση των στρατηγικών διαχείρισης κινδύνων που ακολουθούν
Master Thesis
Author
Κακαρούντα, Σοφία-Δήμητρα Ε.
Date
2011-10-17View/ Open
Subject
Διαχείριση κινδύνου ; Τραπεζικά κεφάλαια ; Τράπεζες και τραπεζικές εργασίες -- Διοίκηση και οργάνωσηAbstract
Στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, τα πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με όλο και περισσότερους κινδύνους. Παράλληλα, οι τράπεζες εξαρτώνται απολύτως από την εμπιστοσύνη του κοινού στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η προληπτική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η οποία αποσκοπεί σε μια ορθολογική κατανομή των αποταμιευτικών κεφαλαίων και σε ένα τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί με ανταγωνιστικότητα και φερεγγυότητα. Στην Ελλάδα, την προληπτική εποπτεία ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ακολουθεί όλες τις προτάσεις που έχει εκδώσει η Επιτροπής της Βασιλείας με σημαντικότερη το Νέο Σύμφωνο της Βασιλείας για την Κεφαλαιακή Επάρκεια γνωστό και ως Basel II.
Σύμφωνα με το Νέο Σύμφωνο της Βασιλείας, κάθε πιστωτικό ίδρυμα πρέπει να παρακολουθεί τη σύνθεση των ιδίων κεφαλαίων του και να καλύπτει διαρκώς μια ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση 8%. Επιπλέον, καθιερώνονται οι διαδικασίες για την εποπτεία της κεφαλαιακής επάρκειας και των συστημάτων αξιολόγησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και υποχρεώνονται οι τράπεζες σε δημοσίευση στοιχείων τους με σκοπό την πειθαρχία της αγοράς. Προκειμένου τα πιστωτικά ιδρύματα να επιτύχουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια καλούνται να διαμορφώσουν τις ανάλογες στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και να υιοθετήσουν πολιτικές που θα αναδιαρθρώσουν τις λειτουργίες τους ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος. Στην παρούσα εργασία αναλύονται όλοι οι παραπάνω όροι που αφορούν την κεφαλαιακή επάρκεια και τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων και πραγματοποιείται μελέτη για την περίπτωση της τράπεζας Αττικής.