Η οικονομική σημασία του ελέγχου στο ξενοδοχείο
Master Thesis
Συγγραφέας
Ζωγραφίδης, Κωνσταντίνος Γ.
Ημερομηνία
2008-11-21Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Ξενοδοχεία -- Έλεγχος ; Τροφή -- Έλεγχος ; Ξενοδοχεία -- Οικονομικές απόψειςΠερίληψη
Σε κάθε επιχείρηση έτσι και στις ξενοδοχειακές μονάδες ο έλεγχος σε όλες τις κλίμακες τις λειτουργίας τους έχει ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα. Η παρούσα εργασία βασίζεται στον έλεγχο του τμήματος F&B, ένα τμήμα το οποίο δεσμεύει αρκετούς χρηματικούς πόρους, απασχολεί στις θέσεις εργασίας τους πολυάριθμο προσωπικό διαφορετικών ειδικοτήτων διατηρώντας παράλληλα πολλούς τομείς δραστηριότητας (Αποθήκη, Κουζίνα, Εστιατόριο, Μπαρ). Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται προσέγγιση της πρότυπης διοίκησης του συγκεκριμένου τμήματος που μπορεί να δημιουργήσει ένα δυνατό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το ξενοδοχείο. Κύριοι στόχοι της εργασίας αυτής είναι : α) ο προσδιορισμός προτύπων και πρότυπων διαδικασιών σε όλους τους τομείς του F&B, β) η αναφορά μεθόδων για την πρότυπη λειτουργία του F&B, γ) η πρακτική ανάλυση των μεθόδων και δ) η εξέταση ειδικών θεμάτων (νεκρό σημείο, αξιολόγηση προσφοράς). Ο αποτελεσματικός έλεγχος της λειτουργίας του τμήματος στηρίζεται στην κατάρτιση προϋπολογισμού και προβλέψεων για να επιτυγχάνεται άμεσα η σύγκριση των πρότυπων και των πραγματικών αποτελεσμάτων ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα. Ταυτόχρονα μια χρηματοοικονομική ανάλυση εμφανίζεται ως σημαντικός παράγοντας για τη λήψη αποφάσεων όπως η τιμολόγηση, η επιλογή προμηθευτών και η πολιτική μισθών.