Στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού και βιώσιμης ανάπτυξης στον ξενοδοχειακό κλάδο
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Βιώσιμη ανάπτυξη ; Ψηφιακός μετασχηματισμός ; Βιώσιμος τουρισμός ; Πληροφοριακά συστήματα ; Ξενοδοχειακός κλάδος ; Επιχειρηματικές δυνατότητες ; IoT ; Smart rooms ; Βιώσιμος αντίκτυπος ; Πιστοποιήσεις βιωσιμότητας ; Στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης ; Στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμούΠερίληψη
Η αυξανόμενη περιβαλλοντική και κοινωνική πίεση που δέχονται οι επιχειρήσεις καθιστά τη βιώσιμη διαχείριση απαραίτητη για τη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας και τη μακροχρόνια ανθεκτικότητα των ξενοδοχειακών μονάδων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες πρακτικές, καθώς διευκολύνουν τον έλεγχο διαδικασιών, μειώνουν τα λειτουργικά κόστη, βελτιώνουν την εμπειρία του επισκέπτη και υποστηρίζουν περιβαλλοντικά υπεύθυνες επιλογές. Η εργασία επιδιώκει να αναπτύξει ένα θεωρητικό υπόβαθρο και ένα εννοιολογικό πλαίσιο που να εξηγεί πώς ο συνδυασμός αυτών των διαστάσεων μπορεί να οδηγήσει σε στρατηγικές για βελτιωμένες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιδόσεις στα ξενοδοχεία, ώστε να αποτελέσει έναν οδηγό για τους ερευνητές και τους επιχειρηματίες του κλάδου. Ο στόχος της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στη βιώσιμη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο πλαίσιο του ξενοδοχειακού κλάδου, μέσω της ανάλυσης μελετών περίπτωσης που αφορούν πραγματικές επιχειρήσεις, οι οποίες εφαρμόζουν πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης και ψηφιακού μετασχηματισμού. Τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι η ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών, συνδυαστικά με τη χρήση τεχνολογιών, παρότι τα εμπόδια και τις προκλήσεις, μπορεί να επιφέρει ανάπτυξη σημαντικών ικανοτήτων, όπως η βελτίωση του βιώσιμου αντίκτυπου και των οικονομικών αποτελεσμάτων, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα και ενισχύοντας τη θέση των επιχειρήσεων στην αγορά. Συνιστάται, λοιπόν, η συνεχής υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και ψηφιακών τεχνολογιών για την επιβίωση και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της φιλοξενίας στο μέλλον.


