Επιχειρηματική ηγεσία και καινοτομία στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις : επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους

Master Thesis
Συγγραφέας
Στεφανίδου, Αναστασία
Ημερομηνία
2025-03-28Επιβλέπων
Χυτήρη, Αλεξάνδρα - ΠαρασκευήΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Επιχειρηματική ηγεσία ; Καινοτομία ; Ελληνικά ξενοδοχεία ; ΑνταγωνιστικότηταΠερίληψη
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των επιπέδων εφαρμογής της επιχειρηματικής ηγεσίας και της καινοτομίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Επιπλέον, σκοπός είναι να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της εφαρμογής της επιχειρηματικής ηγεσίας και των επιπέδων καινοτομίας στις ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και η σχέση μεταξύ της υιοθέτησης της επιχειρηματικής ηγεσίας και της καινοτομίας, και των επιπέδων ανταγωνιστικότητας στα ελληνικά ξενοδοχεία. Πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα, στην οποία το ερευνητικό δείγμα απαρτίζεται από εργαζόμενους που απασχολούνται σε ελληνικά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών. Το ερευνητικό δείγμα συγκεντρώθηκε μέσω της δειγματοληψίας σκοπιμότητας και το ερευνητικό εργαλείο είναι ένα ερωτηματολόγιο που εστάλη διαδικτυακά σε ελληνικά ξενοδοχεία. Τα ερευνητικά αποτελέσματα έδειξαν αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα εφαρμογής της επιχειρηματικής ηγεσίας (M= 3,71/5,00) και εξίσου ικανοποιητικά επίπεδα εφαρμογής της καινοτομίας (M= 3,64/5,00) στα ελληνικά ξενοδοχεία. Για τη διαμόρφωση των μεταβλητών της καινοτομίας και της επιχειρηματικής ηγεσίας πραγματοποιήθηκε ανάλυση παραγόντων. Τα ελληνικά ξενοδοχεία, που είχαν καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό, είναι αυτά με τα υψηλότερα επίπεδα καινοτομίας, καθώς επίσης και με τα υψηλότερα επίπεδα υιοθέτησης της επιχειρηματικής ηγεσίας, όπως διαπιστώθηκε από ελέγχους Pearson. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι τα ξενοδοχεία με περισσότερα έτη λειτουργίας έχουν την τάση να υιοθετούν σε μεγαλύτερο βαθμό την επιχειρηματική ηγεσία. Τέλος, κατόπιν ελέγχου συσχέτισης Pearson, διαπιστώθηκε θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση (Pearson= 0,767, sig.<0,005) μεταξύ της καινοτομίας και της επιχειρηματικής ηγεσίας.