Μελέτη της επίδρασης των διατροφικών συνηθειών στην υγεία των Ευρωπαίων ηλικίας 50+
A study of the effects of dietary habits on health among Europeans aged 50+

Master Thesis
Συγγραφέας
Ευστρατίου, Νικολέτα - Ελένη
Ημερομηνία
2025-03Επιβλέπων
Βερροπούλου, ΓεωργίαΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διατροφικές Συνήθειες ; Χρόνιες παθήσεις ; διατροφή ; Χοληστερόλη ; Καρδιακές παθήσεις ; Αρτηριακή πίεση ; Καρκίνος ; ΔιαβήτηςΠερίληψη
Πολλές μελέτες καταδεικνύουν ότι οι διατροφικές συνήθειες σχετίζονται σε
μεγάλο βαθμό με συγκεκριμένες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγειακά
νοσήματα, ο διαβήτης κλπ. Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν α) να μελετηθούν
διαφοροποιήσεις στις διατροφικές συνήθειες Ευρωπαίων ηλικίας 50+ σε διαφορετικές
περιοχές της Ευρώπης και β) να διερευνηθεί η επίδραση αυτών των διατροφικών
συνηθειών στην ύπαρξη χρόνιων παθήσεων, στη διάγνωση καρδιακής προσβολής, στη
χοληστερίνη, στην αρτηριακή πίεση και στον καρκίνο. Τα εμπειρικά στοιχεία που
χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση προήλθαν από το 9ο κύμα (2022) της Έρευνας για
την Υγεία, τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη (Survey of Health,
Ageing and Retirement in Europe). Τα λογιστικά μοντέλα που εφαρμόστηκαν έδειξαν
σημαντική επίδραση της διατροφής στις χρόνιες παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η
μείωση κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει την σχετική πιθανότητα
χρονίων παθήσεων και μειώνει την πιθανότητα για διαβήτη. Η κατανάλωση οσπρίων,
φασολιών και αυγών είναι προστατευτικός παράγοντας σε όλα τα εξεταζόμενα
μοντέλα. Η μείωση κατανάλωσης κρέατος, ψαριών και πουλερικών μειώνει την
πιθανότητα εμφάνισης χοληστερόλης και πίεσης και αυξάνει την πιθανότητα για
καρκίνο. Τα φρούτα και λαχανικά μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων
παθήσεων.