dc.contributor.advisor | Βερροπούλου, Γεωργία | |
dc.contributor.author | Ευστρατίου, Νικολέτα - Ελένη | |
dc.date.accessioned | 2025-04-10T07:23:58Z | |
dc.date.available | 2025-04-10T07:23:58Z | |
dc.date.issued | 2025-03 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/17642 | |
dc.description.abstract | Πολλές μελέτες καταδεικνύουν ότι οι διατροφικές συνήθειες σχετίζονται σε
μεγάλο βαθμό με συγκεκριμένες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγειακά
νοσήματα, ο διαβήτης κλπ. Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν α) να μελετηθούν
διαφοροποιήσεις στις διατροφικές συνήθειες Ευρωπαίων ηλικίας 50+ σε διαφορετικές
περιοχές της Ευρώπης και β) να διερευνηθεί η επίδραση αυτών των διατροφικών
συνηθειών στην ύπαρξη χρόνιων παθήσεων, στη διάγνωση καρδιακής προσβολής, στη
χοληστερίνη, στην αρτηριακή πίεση και στον καρκίνο. Τα εμπειρικά στοιχεία που
χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση προήλθαν από το 9ο κύμα (2022) της Έρευνας για
την Υγεία, τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη (Survey of Health,
Ageing and Retirement in Europe). Τα λογιστικά μοντέλα που εφαρμόστηκαν έδειξαν
σημαντική επίδραση της διατροφής στις χρόνιες παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η
μείωση κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει την σχετική πιθανότητα
χρονίων παθήσεων και μειώνει την πιθανότητα για διαβήτη. Η κατανάλωση οσπρίων,
φασολιών και αυγών είναι προστατευτικός παράγοντας σε όλα τα εξεταζόμενα
μοντέλα. Η μείωση κατανάλωσης κρέατος, ψαριών και πουλερικών μειώνει την
πιθανότητα εμφάνισης χοληστερόλης και πίεσης και αυξάνει την πιθανότητα για
καρκίνο. Τα φρούτα και λαχανικά μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων
παθήσεων. | el |
dc.format.extent | 108 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.title | Μελέτη της επίδρασης των διατροφικών συνηθειών στην υγεία των Ευρωπαίων ηλικίας 50+ | el |
dc.title.alternative | A study of the effects of dietary habits on health among Europeans aged 50+ | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής. Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης | el |
dc.description.abstractEN | Many studies indicate that dietary habits are strongly linked to specific diseases,
such as cancer, cardiovascular diseases, diabetes, etc. The aim of this study was a) to
examine variations in dietary habits among Europeans aged 50+ across different
regions of Europe and b) to investigate the impact of these dietary habits on chronic
diseases, heart attack diagnosis, cholesterol, blood pressure, and cancer. The empirical
data used in the analysis were drawn from the 9th wave (2022) of the Survey of Health,
Ageing and Retirement in Europe (SHARE).
The logistic models applied revealed a significant impact of diet on chronic
diseases. Specifically, reduced consumption of dairy products decreases the relative
likelihood of chronic diseases as well as that of diabetes. The consumption of legumes,
beans, and eggs is a protective factor across all models examined. Reducing the intake
of meat, fish, and poultry lowers the likelihood of cholesterol and hypertension but
increases the risk of cancer. Fruits and vegetables help prevent chronic diseases in
general. | el |
dc.contributor.master | Εφαρμοσμένη Στατιστική | el |
dc.subject.keyword | Διατροφικές Συνήθειες | el |
dc.subject.keyword | Χρόνιες παθήσεις | el |
dc.subject.keyword | διατροφή | el |
dc.subject.keyword | Χοληστερόλη | el |
dc.subject.keyword | Καρδιακές παθήσεις | el |
dc.subject.keyword | Αρτηριακή πίεση | el |
dc.subject.keyword | Καρκίνος | el |
dc.subject.keyword | Διαβήτης | el |
dc.date.defense | 2025-03-12 | |