Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΓεωργόπουλος, Νικόλαος
dc.contributor.authorΣμυρνάκης, Ιωάννης
dc.date.accessioned2024-12-06T11:24:04Z
dc.date.available2024-12-06T11:24:04Z
dc.date.issued2024-11-04
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/17192
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26267/unipi_dione/4615
dc.description.abstractΣύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO, 2017) η παραγωγή τροφίμων πρέπει να αυξηθεί κατά 60% για να θρέψει περισσότερους από 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050. Ταυτόχρονα, οι αγρότες αναμένεται να παράγουν περισσότερα με λιγότερα καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς όσον αφορά τη συρρίκνωση της καλλιεργήσιμης γης, την έλλειψη εργατικού δυναμικού και το αυξανόμενο κόστος των γεωργικών εισροών (ενέργεια, θρεπτικά συστατικά κ.λπ.), ασκώντας τεράστια πίεση στα περιθώρια κέρδους τους. Επιπλέον, υπάρχο υ ν αυξανόμενες περιβαλλοντικές πιέσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και ο οικονομικός αντίκτυπος των καταστροφικών καιρικών φαινομένων, καθώς και κοινωνικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης για πιο ηθικές και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, όπως υψηλότερα πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος μας παράγοντας λιγότερα εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μείωση της χρήσης χημικών ουσιών και νερού. Η παρελθούσα πανδημική κρίση έχει επισημάνει πολλά αδύναμα σημεία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως τη σημασία της ύπαρξης περισσότερων τοπικών παρόχων, τον κίνδυνο να βασιστεί κανείς σε ξένο εργατικό δυναμικό που αντιμετώπισε αυστηρούς περιορισμούς κινητικότητας που επιβλήθηκαν σε πολλές χώρες , επηρεάζοντας σοβαρά την παραγωγή. Εν ολίγοις, η παγκόσμια πανδημία επιτάχυνε την ανάγκη ευρείας ψηφιοποίησης της γεωργίας, η οποία εξακολουθεί να είναι λιγότερο ψηφιοποιημένη σε σύγκριση με άλλες βιομηχανίες παγκοσμίως. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η γεωργία πρέπει να αγκαλιάσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό που να επιτρέπει τη συνδεσιμότητα. Στην πραγματικότητα, η γεωργική βιομηχανία έχει μεταμορφωθεί ριζικά τα τελευταία 50 χρόνια. Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επεκτείνει σημαντικά την κλίμακα, την ταχύτητα και την παραγωγικότητα αυτού του τομέα, οδηγώντας σε πιο αποτελεσματική καλλιέργεια και αυξημένες αποδόσεις. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχίσει καθώς η βιομηχανία υιοθετεί τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακούς αισθητήρες, αναλυτικά δεδομένα μεγάλων δεδομένων και άλλες ταχέως αναπτυγμένες τεχνολογίες προκειμένου να βελτιώσει την απόδοση του νερού και την αποδοτικότητα στη χρήση άλλων πόρων. Αυτός ο μετασχηματισμός έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γεωργία ακριβείας. Η γεωργία ακριβείας , γνωστή και ως διαχείριση καλλιεργειών για συγκεκριμένες τοποθεσίες ή δορυφορική γεωργία, είναι μια έννοια διαχείρισης αγροκτημάτων που χρησιμοποιεί τεχνολογία πληροφοριών για να εξασφαλίσει τη βέλτιστη υγεία και παραγωγικότητα των καλλιεργειών. Σε μια έκθεση για το μέλλον της γεωργίας το 2016. η McKinsey ορίζει τις λύσεις γεωργίας ακριβείας ως «μια τεχνολογική προσέγγιση στη διαχείριση της γεωργίας που παρατηρεί, μετρά και αναλύει τις ανάγκες μεμονωμένων αγρών και καλλιεργειών» (McKinsey Digital, 2016). Πιο συγκεκριμένα, η γεωργία ακριβείας χρησιμοποιεί μια ποικιλία τεχνολογιών όπως GPS, GIS και τηλεπισκόπηση για να συγκεντρώσει γνώσεις που είναι σημαντικές στον τομέα. Αισθητήρες που μετρούν τη θερμοκρασία, το θρεπτικό επίπεδο και την υγρασία του εδάφους βρίσκονται επίσης στην περιοχή. Έτσι, η τεχνολογία αφαιρεί τις χειρωνακτικές ανθρώπινες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου και της ανταλλαγής γνώσεων, αυτοματοποιώντας κρίσιμες διαδικασίες. Η ανάγκη για βέλτιστη παραγωγή με αυτά τα εργαλεία αυξάνεται ραγδαία μεταξύ των αγροτών στην παγκόσμια αγορά. Επιπλέον, λόγω των εξελισσόμενων προτύπων του καιρού που προκαλούνται από την αυξημένη υπερθέρμανση του πλανήτη, έχουν χρησιμοποιηθεί νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και των αποδόσεων των καλλιεργειών. Με τεχνολογία όπως η γεωργική παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, οι μετεωρολογικές προβλέψεις, οι βέλτιστες απαιτήσεις χωραφιού και άλλα παρόμοια, η γεωργία ακριβείας επιτρέπει στους γεωργούς να μεγιστοποιούν τις αποδόσεις με ελάχιστη ανθρώπινη προσπάθεια. Επιπλέον, αυτή η τεχνολογία βοηθά τους αγρότες να παρακολουθούν τα εργαλεία τους και να βλέπουν τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας τα smartphone τους. Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται μία καταγραφή της εφαρμογής αλλά και της ωριμότητας όλων αυτών των ψηφιακών και τεχνολογικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της γεωργίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και συγκεκριμένα στην παρούσα διπλωματική εργασία για τον κλάδο για της αμπελοκαλλιέργειες και οίνου στην ελληνική αγορά, ( Digitalization in Vine and Wine Sector. Εφαρμογή και Ωριμότητα στην Ελληνική Αγορά). Αναλύουμε τον κλάδο των Οινοποιείων στην Ελλάδα, τις ψηφιακές και τεχνολογικές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται ή αναμένονται να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον τόσο στην παγκόσμια αλλά και την ελληνική αγορά, και την ωριμότητα των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου για τη χρήση και την προσαρμογή τους στην νέες απαιτήσεις. Αλλά και το μίγμα Στρατηγικής που καλούνται να ορίσουν ώστε να προσαρμοστούν στις ολοένα μεταβαλλόμενες τεχνολογικές συνθήκες που τις επηρεάζουν έμμεσα και άμεσα.el
dc.format.extent101el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/gr/*
dc.titleΨηφιοποίηση στον τομέα της αμπέλου και του οίνου : εφαρμογή και ωριμότητα στην ελληνική αγοράel
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεωνel
dc.description.abstractENAccording to the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO, 2017) food production must increase by 60% to feed more than 9 billion people by 2050. At the same time, farmers are expected to produce more with less as they face severe constraints in terms of shrinking arable land, labor shortages and rising costs of agricultural inputs (energy, nutrients, etc.), putting enormous pressure on their profit margins. In addition, there are increasing environmental pressures, such as climate change and the economic impact of catastrophic weather events, as well as social pressures, including pressure for more ethical and sustainable agricultural practices, such as higher standards to protect our environment by producing less CO2 emissions. carbon and reducing the use of chemicals and water. The past pandemic crisis has highlighted many weak points in the global supply chain, such as the importance of having more local suppliers, the risk of relying on foreign labor who have faced severe mobility restrictions imposed in many countries, severely affecting production. In short, the global pandemic has accelerated the need for widespread digitization of agriculture, which is still less digitized compared to other industries worldwide. To meet these challenges, agriculture must embrace the digital transformation that enables connectivity. In fact, the agricultural industry has been radically transformed over the past 50 years. Rapid technological advances have greatly expanded the scale, speed and productivity of this sector, leading to more efficient cultivation and increased yields. This trend is expected to continue as the industry adopts artificial intelligence, digital sensors, big data analytics and other rapidly developing technologies to improve water efficiency and other resource efficiency. This transformation has a significant impact on precision agriculture. Precision agriculture, also known as site-specific crop management or satellite agriculture, is a farm management concept that uses information technology to ensure optimal crop health and productivity. In a 2016 report on the future of agriculture, McKinsey defines precision agriculture solutions as “a technological approach to agricultural management that observes, measures and analyzes the needs of individual fields and crops” (McKinsey Digital 2016). More specifically, precision agriculture uses a variety of technologies such as GPS, GIS and remote sensing to gather knowledge that is relevant to the field. Sensors that measure temperature, nutrient level and soil moisture are also located in the area. Thus, technology removes manual human efforts, including control and knowledge sharing, by automating critical processes. The need for optimal production with these tools is growing rapidly among farmers in the global market. Additionally, due to evolving weather patterns caused by increased global warming, new technologies have been used to improve crop productivity and yields. With technology such as real-time agricultural monitoring, weather forecasting, optimal field requirements and the like, precision agriculture allows farmers to maximize yields with minimal human effort. In addition, this technology helps farmers monitor their implements and view real-time information using their smartphones. In this thesis, a record is made of the application and maturity of all these digital and technological tools used in the agriculture sector at a global level, but also specifically in this thesis for the grape and wine sector in the Greek market, (Digitalization in Vine and Wine Sector. Application and Maturity in the Greek Market). We analyze the Winery sector in Greece, the digital and technological applications that are used or expected to be used in the future both in the global and Greek market, and the maturity of the businesses in the specific sector for their use and adaptation to the new requirements. But also the Strategy mix they are asked to define in order to adapt to the ever-changing technological conditions that affect them indirectly and directly.el
dc.contributor.masterΠρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων για Στελέχη (Executive MBA)el
dc.subject.keywordΣτρατηγικήel
dc.subject.keywordDigitalizationel
dc.subject.keywordWine sectorel
dc.date.defense2024-11-04


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»