Μετασχηματισμός των παραδόσεων του τελευταίου μιλίου με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Transformation of last mile deliveries by the use of drones
![Thumbnail](/xmlui/bitstream/handle/unipi/17109/Ntouzas_2213.pdf.jpg?sequence=4&isAllowed=y)
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη ; Παραδόσεις τελευταίου μιλίου ; Περιβαλλοντική κρίση ; Drones, UAVs ; Last mile deliveries ; Climate crisis ; ΣμηΕαΠερίληψη
Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), ευρύτερα γνωστά ως drones, έχουν κερδίσει τη δημοτικότητα τους κυρίως μέσα από στρατιωτικούς και ψυχαγωγικούς κύκλους. Παρά το γεγονός ότι η εμπορική τους χρήση παραμένει περιορισμένη, προβλέπεται σημαντική αύξηση στην αξιοποίησή τους για τέτοιους σκοπούς στο μέλλον, με ιδιαίτερη έμφαση στις παραδόσεις του τελευταίου μιλίου. Κατά συνέπεια, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη κατανόηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας και πως αυτή μπορεί να αναμορφώσει τον κλάδο των μεταφορών.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνώνται τα χαρακτηριστικά και οι μετασχηματιστικές δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον τομέα των μεταφορών και συγκεκριμένα του last mile delivery, ένα κρίσιμο τμήμα της βιομηχανίας των logistics. Η διερεύνηση που πραγματοποιείται είναι τόσο θεωρητική όσο και ερευνητική. Η θεωρητική ανάλυση περιλαμβάνει την εισαγωγή στο θέμα της έρευνας και την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας όπου γίνεται εμβάθυνση στις υφιστάμενες έρευνες σχετικά με την τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δίνοντας έμφαση στις δυνατότητές τους αλλά και στους περιορισμούς τους. Επιπλέον αναλύεται το ρυθμιστικό πλαίσιο και αναδεικνύονται οι κανονιστικές προκλήσεις και ευκαιρίες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των delivery drones και ολοκληρώνεται με μελέτες περίπτωσης μεγάλων εταιρειών παγκοσμίως οι οποίες αποκαλύπτουν τόσο τα δυνητικά οφέλη όσο και τις σημαντικές προκλήσεις του σήμερα.
Η ερευνητική διερεύνηση που ακολουθεί βασίζεται στη διεξαγωγή 12 ημιδομημένων συνεντεύξεων με εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού και ακαδημαϊκού κλάδου. Αποτελείται από την μεθοδολογία, τη λεπτομερή περιγραφή δηλαδή του ερευνητικού σχεδιασμού εστιάζοντας σε ποιοτικές προσεγγίσεις. Αναλύονται τα δεδομένα των συνεντεύξεων και παρουσιάζονται τα βασικά θέματα και ευρήματα των συνεντεύξεων. Ολοκληρώνεται με μια ανάλυση swot, μια στρατηγική μέθοδο, η οποία εντοπίζει τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες, τις μελλοντικές ευκαιρίες και τις μελλοντικές απειλές.
Τα συμπεράσματα συνοψίζουν τα βασικά ευρήματα, τονίζοντας ότι ενώ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη υπόσχονται πολλά για τον μετασχηματισμό των παραδόσεων του τελευταίου μιλίου, η ευρεία υιοθέτησή τους εξαρτάται από την αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων. Αυτές περιλαμβάνουν την εξέλιξη των κανονιστικών πλαισίων, την εξέλιξη των τεχνολογικών δυνατοτήτων και την προώθηση της αποδοχής από το κοινό. Η διατριβή αναγνωρίζει επίσης τους περιορισμούς της, όπως το εύρος της έρευνας και τη ρυθμιστική εστίαση. Προτείνει μελλοντικές ερευνητικές κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένων διαχρονικών μελετών, συγκριτικών περιφερειακών αναλύσεων και ενσωμάτωσης με άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες.
Συνολικά, η παρούσα διατριβή παρουσιάζει μια ισορροπημένη άποψη των δυνατοτήτων και των προκλήσεων της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην εφοδιαστική του τελευταίου μιλίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή καινοτομία, συνεργασία και προσαρμογή στον κλάδο.