Ανάπτυξη Ηλεκτρονικού μαθήματος βασισμένου στη μέθοδο project για τη διδασκαλία των αγγλικών σε μαθητές ΣΤ' Δημοτικού με σκοπό τη βελτίωση της συμμετοχικότητας και τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ ομοτίμων
Development of an e-learning course based on the Project-Based Learning (PBL) method for the teaching of English to primary school pupils in order to improve participation and peer collaboration
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Project-Based Learning (PBL) ; Ψηφιακά Εργαλεία Συνεργασίας ; Διδασκαλία Αγγλικών ; Ανάπτυξη e-courseΠερίληψη
Η παρούσα εργασία εστιάζει στην ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού μαθήματος βασισμένου στη μέθοδο Project-Based Learning (PBL) για τη διδασκαλία των Αγγλικών σε μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού, με στόχο τη βελτίωση της συμμετοχικότητας και της συνεργασίας μεταξύ ομοτίμων. Το μάθημα σχεδιάστηκε ώστε να ενσωματώνει την PBL, προσφέροντας στους μαθητές ευκαιρίες να συμμετέχουν ενεργά στη μάθηση μέσα από ομαδικά projects. Χρησιμοποιούνται ψηφιακά εργαλεία, όπως το Discord, το Google Docs και το Padlet, για να υποστηριχθεί η συνεργασία, η αλληλεπίδραση και η συλλογή πληροφοριών.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε πέντε βασικά ερευνητικά ερωτήματα, τα οποία εξετάζουν πώς η χρήση του ηλεκτρονικού μαθήματος με τη μέθοδο PBL επηρεάζει τις γλωσσικές δεξιότητες των μαθητών, την αυτοπεποίθηση στη χρήση της Αγγλικής, τη συνεργασία και τη δημιουργική σκέψη. Επιπλέον, μελετάται η επίδραση του μαθήματος στη διαπολιτισμική κατανόηση των μαθητών. Οι υποθέσεις της έρευνας υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρονικό μάθημα θα συμβάλει θετικά στη βελτίωση των δεξιοτήτων των μαθητών και θα ενισχύσει την ομαδικότητα και τη συνεργασία.
Τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό μάθημα είχε θετική επίδραση στις γλωσσικές δεξιότητες των μαθητών, στην αυτοπεποίθηση στη χρήση της γλώσσας και στη συνεργασία τους. Επιπλέον, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στην κατανόηση των πολιτισμικών διαφορών. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων με τους αρχικούς στόχους έδειξε ότι οι υποθέσεις επαληθεύτηκαν, ενώ τυχόν αποκλίσεις αποδόθηκαν σε παράγοντες, όπως η αρχική έλλειψη εξοικείωσης των μαθητών με τα ψηφιακά εργαλεία.
Συνολικά, η έρευνα καταδεικνύει τη δυναμική της μεθόδου PBL σε ψηφιακά περιβάλλοντα για την ενίσχυση της μάθησης, της συνεργασίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης των μαθητών.