Design and development of an online course for English Language Teaching based on the Common European Framework of Reference for Languages
Σχεδίαση και ανάπτυξη διαδικτυακού μαθήματος για τη διδασκαλία των αγγλικών βασιζόμενοι στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) ; B2 Level ; English Language Teaching (ELT) ; Massive Open Online Course (MOOC) ; 4CsΠερίληψη
Το MOOC «Bridging the Gap: Advancing from B1 to B2» που φιλοξενείται στην πλατφόρμα OpenedX έχει ως στόχο να προσφέρει στους εκπαιδευόμενους μια σταθερή βάση για την επίτευξη επιπέδου Β2 στην αγγλική γλώσσα. Εστιάζει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ακρόασης, ομιλίας και ανάγνωσης, προσαρμόζοντας το περιεχόμενο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες τόσο των ενηλίκων όσο και των εφήβων που επιθυμούν να εξελίξουν την επάρκειά τους στην αγγλική γλώσσα.
Με ιδιαίτερη έμφαση στις ικανότητες του 21ου αιώνα – δηλαδή, τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη, την επικοινωνία και τη συνεργασία – το μάθημα καλλιεργεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ξεπερνά την απλή εκμάθηση της γλώσσας. Μέσω των μικρομαθημάτων, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να προσεγγίσουν με δημιουργικότητα καινοτόμες λύσεις για σύγχρονες προκλήσεις.
Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων ενισχύεται και από τη θεματολογία του μαθήματος, η οποία επικεντρώνεται σε παγκόσμια ζητήματα, όπως το περιβάλλον, η τεχνολογία και η εξερεύνηση του διαστήματος. Στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η ενσυναίσθηση και η κριτική προσέγγιση της σύγχρονης κοινωνίας και των περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή. Μέσω αυτών των θεματικών ενοτήτων, οι εκπαιδευόμενοι έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν επίγνωση των προβλημάτων που επηρεάζουν τον πλανήτη, να σκεφτούν δημιουργικά και να αναζητήσουν λύσεις για τα προβλήματα αυτά.
Το MOOC «Bridging the Gap: Advancing from B1 to B2» συνολικά προάγει την Ποιότητα στην Εκπαίδευση, σύμφωνα με τον Στόχο 4 των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενσωματώνοντας βίντεο και quiz που σχετίζονται με διάφορους Στόχους. Ο εκπαιδευτής χρησιμοποιεί ειδικό περιεχόμενο για να ενημερώσει τους συμμετέχοντες σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και να ενισχύσει τη βιώσιμη εκπαίδευση, επεκτείνοντας τα μαθησιακά αποτελέσματα του μαθήματος.
Το MOOC είναι δομημένο σε τέσσερα διακριτά μικρομαθήματα, με το καθένα να στοχεύει σε συγκεκριμένες γλωσσικές δεξιότητες. Κάθε μικρομάθημα υποστηρίζεται από τεχνικές μικρομάθησης, όπως σύντομα βίντεο, κουίζ, διαδραστικές εργασίες και φόρουμ συζητήσεων. Αυτές οι τεχνικές έχουν επιλεγεί για να κρατήσουν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και να προωθήσουν την ενεργό συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία.
Τα μικρομαθήματα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων και δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, οι μαθητές καλούνται να κατανοήσουν ανακοινώσεις και οδηγίες, να αναγνωρίσουν τα κύρια επιχειρήματα υπέρ και κατά μιας ιδέας σε συζητήσεις, να εντοπίσουν λεπτομέρειες σε κείμενα και να διακρίνουν πότε ένα κείμενο παρέχει πληροφορίες και πότε επιδιώκει να πείσει. Μέσα από αυτό το πολυδιάστατο περιεχόμενο, οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν σταδιακά τις απαιτούμενες δεξιότητες για να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά σε καταστάσεις της καθημερινής ζωής.
Τα μαθησιακά αποτελέσματα του μαθήματος είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γλωσσικών δεξιοτήτων. Αυτά περιλαμβάνουν την ικανότητα κατανόησης οδηγιών και επιχειρημάτων, την ανάλυση περιεχομένου μέσων ενημέρωσης και τη σάρωση σύνθετων κειμένων. Επίσης, το μάθημα παρέχει μια ιδιαίτερη έμφαση στη δεξιότητα της ανάπτυξης ισχυρών και τεκμηριωμένων επιχειρημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μικρομάθημα, οι εκπαιδευόμενοι εξασκούνται στην κατανόηση οδηγιών και στη διάκριση θετικών και αρνητικών στοιχείων κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Η κατανόηση των οδηγιών είναι μια δεξιότητα που απαιτείται στην καθημερινότητα αλλά και σε επαγγελματικό πλαίσιο, ενώ η ικανότητα διάκρισης των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων ενός επιχειρήματος συμβάλλει στην αποτελεσματική επικοινωνία. Στο πρώτο μικρομάθημα, οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν ένα βίντεο που παρουσιάζει συνολικά τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, με έμφαση σε θέματα όπως η φτώχεια, η ανισότητα, και η κλιματική αλλαγή. Οι συμμετέχοντες επίσης αναλύουν ένα γράφημα για τη βιομηχανία της γρήγορης μόδας, που προάγει συζητήσεις για τους Στόχους 12 και 13, με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από την υπεύθυνη κατανάλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο δεύτερο μικρομάθημα, οι εκπαιδευόμενοι εκπαιδεύονται στην κατανόηση ειδησεογραφικών προγραμμάτων, καθώς και σε ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεις και εκπομπές. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τη διαπολιτισμική ενημερότητα, καλλιεργώντας ταυτόχρονα δεξιότητες κριτικής σκέψης, ειδικά σε σχέση με την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των ειδήσεων και της πληροφόρησης. Στο δεύτερο μικρομάθημα, μια δραστηριότητα αυτοαξιολόγησης περιλαμβάνει βίντεο που προβάλλει τις προσπάθειες της Φινλανδίας να γίνει κλιματικά ουδέτερη, ενισχύοντας τη σύνδεση με τους Στόχους 7 και 11, ενώ ένα quiz εστιάζει στην περιβαλλοντική υπευθυνότητα ενός συγκροτήματος, προωθώντας τους Στόχους 13 και 17.
Το τρίτο μικρομάθημα εστιάζει στην ανάγνωση μεγάλων και σύνθετων κειμένων, ενθαρρύνοντας τους εκπαιδευόμενους να χρησιμοποιούν στρατηγικές γρήγορης ανάγνωσης για τον εντοπισμό κρίσιμων πληροφοριών. Αυτή η δεξιότητα προάγει την αναγνωστική παιδεία, η οποία στην ψηφιακή εποχή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση έγκυρων πληροφοριών. Στο τρίτο μικρομάθημα, οι εκπαιδευόμενοι αναλύουν ένα άρθρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την κλιματική αλλαγή, το οποίο συνδέεται με τους Στόχους 3 και 11 και τονίζει τη σημασία της βιωσιμότητας στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.
Το τέταρτο μικρομάθημα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ικανότητας υποστήριξης επιχειρημάτων με βάθος και παραδείγματα. Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν πώς να παρουσιάζουν μια άποψη με οργανωμένο και πειστικό τρόπο, δεξιότητα που είναι πολύτιμη σε συζητήσεις και παρουσιάσεις. Τέλος, στο τέταρτο μικρομάθημα, ένα διαδραστικό quiz που επικεντρώνεται στον Στόχο 12 ενθαρρύνει την υπεύθυνη κατανάλωση και την παραγωγή, συμβάλλοντας στην κριτική σκέψη και τη συνειδητοποίηση γύρω από τη βιώσιμη συμπεριφορά.
Οι εκπαιδευόμενοι ενθαρρύνονται να ολοκληρώσουν μια σειρά από διαδραστικές και αυτοαξιολογικές δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν και τις αξιολογήσεις με ανοιχτές απαντήσεις. Αυτές οι δραστηριότητες σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε οι μαθητές να εφαρμόζουν άμεσα τις νέες γνώσεις τους, να αξιολογούν την απόδοσή τους και να έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν αδυναμίες πριν προχωρήσουν στις επόμενες ενότητες του μαθήματος. Η χρήση φόρουμ συζητήσεων ενθαρρύνει την επικοινωνία μεταξύ των μαθητών, προωθώντας έτσι την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή απόψεων.
Μια από τις βασικές αξίες αυτού του MOOC είναι η ευελιξία και η προσβασιμότητα που προσφέρει η διαδικτυακή μάθηση. Δεδομένου ότι το μάθημα φιλοξενείται στην πλατφόρμα OpenedX, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα με τον δικό τους ρυθμό. Η δομή αυτή εξυπηρετεί ιδιαίτερα τα άτομα που έχουν περιορισμένο χρόνο ή επιθυμούν να συνδυάσουν τις σπουδές τους με άλλες επαγγελματικές ή προσωπικές υποχρεώσεις.
Οι διαδραστικές δραστηριότητες και τα αυτοαξιολογούμενα κουίζ αποτελούν βασικά εργαλεία που εξασφαλίζουν ότι οι εκπαιδευόμενοι κατανοούν τις θεμελιώδεις έννοιες και μπορούν να εφαρμόσουν τη γνώση τους σε πραγματικές συνθήκες. Το MOOC αυτό προσφέρει, συνεπώς, μια ολοκληρωμένη μαθησιακή εμπειρία που ενισχύει την αυτονομία των εκπαιδευόμενων και τους δίνει την ευκαιρία να διαχειρίζονται οι ίδιοι την πρόοδό τους.