Επιχειρηματικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων : ένα εμπειρικό παράδειγμα
Waste management business plan : an empirical example
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Βιώσιμος τουρισμός ; Παραγωγή αποβλήτων ; Μείωση αποβλήτων ; Πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων ; Στρατηγική διαχείρισης αποβλήτων ; Sustainable tourism ; Waste generation ; Waste reduction ; Waste management practices ; Waste management strategy ; Best practicesΠερίληψη
Η ορθή διαχείριση των αποβλήτων στα ξενοδοχεία αποτελεί κρίσιμη συνιστώσα του βιώσιμου τουρισμού. Καθώς η παγκόσμια βιομηχανία φιλοξενίας συνεχίζει να αναπτύσσεται, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των ξενοδοχείων γίνεται όλο και πιο σημαντικός. Η παρούσα εργασία υπογραμμίζει τη σημασία της υιοθέτησης αποτελεσματικών πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων στα ξενοδοχεία για τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η παρούσα μελέτη διερευνά διάφορες πτυχές της διαχείρισης αποβλήτων στα ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αποβλήτων, του διαχωρισμού, της διάθεσης και της ανακύκλωσης. Υπογραμμίζει την ανάγκη να υιοθετήσουν τα ξενοδοχεία ολοκληρωμένες στρατηγικές μείωσης των αποβλήτων και να εναρμονίζονται με το ισχύον νομικό πλαίσιο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κύριο εργαλείο της εργασίας είναι η μελέτη περίπτωσης του ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη Κρήτη. Το ξενοδοχείο έχει παροχές all inclusive γεγονός που σημαίνει ότι καλύπτει πολλές ανάγκες για τους επισκέπτες και παράλληλα έχει πολλές πηγές παραγωγής αποβλήτων. Σημαντικό βήμα είναι η καταγραφή των παραγόμενων ποσοτήτων ανά ρεύμα ώστε να γίνει κατανοητή η υφιστάμενη κατάσταση. Με αυτό το τρόπο θα καταστεί εφικτή η πρόταση λύσεων βελτίωσης της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απόβλητων εντός της ξενοδοχειακής μονάδας.