Σχεδίαση και ανάπτυξη διαδικτυακού μαθήματος για την ανάπτυξη δεξιοτήτων καλής φοίτησης για προπτυχιακούς φοιτητές
Design and development of an online course for developing good study skills for undergraduate students
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Micro-MOOC ; Εκπαιδευτικός σχεδιασμός ; Διαδικτυακό μάθημα ; Αυτορρυθμιζόμενη μάθηση ; Ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία ; Educational design ; Online course ; Self-regulated learning ; Digital educational toolsΠερίληψη
Η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία με θέμα «Σχεδίαση και Ανάπτυξη Διαδικτυακού Μαθήματος για την Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Καλής Φοίτησης για Προπτυχιακούς Φοιτητές» με τίτλο «Οδηγός Εκπαίδευσης Διαδικασιών και Εγγραφών Νέων Προπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς» στοχεύει στη σχεδίαση και την ανάπτυξη ενός micro-MOOC, το οποίο απευθύνεται στους Νέους Προπτυχιακούς Φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το micro-MOOC δημιουργήθηκε, προκειμένου να βοηθήσει τους φοιτητές στα πρώτα στάδια των σπουδών τους στις εγγραφές, στις διαδικασίες και στην προσαρμογή τους στο ακαδημαϊκό περιβάλλον του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Το micro-MOOC υλοποιήθηκε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Open EdX, μια ευρέως αναγνωρισμένη πλατφόρμα για διαδικτυακά μαθήματα και λειτουργεί ως ψηφιακός οδηγός-καθοδηγητής, παρέχοντας σαφείς και δομημένες πληροφορίες για τις πιο αναγκαίες για τους φοιτητές εγγραφές (αυτές που τους εξασφαλίζουν ομαλή και καλή ακαδημαϊκή πορεία), τις απαραίτητες διαδικασίες, τη χρήση των πανεπιστημιακών ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την πρόσβαση σε πηγές βοήθειας. Η δομή του περιεχομένου του αποτελείται από σύντομα εκπαιδευτικά βίντεο και διαδραστικές παρουσιάσεις, σχεδιασμένα με τρόπο που να είναι εύκολα κατανοητά και προσβάσιμα από όλους τους φοιτητές.
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα του micro-MOOC, ως εκπαιδευτικό εργαλείο παροχής μη ακαδημαϊκών γνώσεων, που μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία των φοιτητών στην πρώτη επαφή τους με το πανεπιστήμιο αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Μέσα από την ανάλυση της λειτουργικότητας, της χρήσης του προγράμματος και του εκπαιδευτικού σχεδιασμού του αναδεικνύονται τα οφέλη της ψηφιακής εκπαίδευσης για μη ακαδημαϊκά θέματα όπως οι διοικητικές διαδικασίες, με στόχο την ομαλή ένταξη των φοιτητών στη φοιτητική ζωή.
Μέρος της εργασίας αποτελεί επίσης, η επισκόπηση του πεδίου, με βάση την ελληνική και τη διεθνή εμπειρία και η συγκριτική αξιολόγηση. Αναλύεται ο Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός του διαδικτυακού μαθήματος, η τεχνική υλοποίηση του micro-MOOC καθώς και η αξιολόγησή του.
Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης της ψηφιακής εκπαίδευσης για την υποστήριξη των φοιτητών σε μη ακαδημαϊκά θέματα καθώς και η αποτελεσματικότητα των MOOCs και των micro-MOOCs ως ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία. Συγχρόνως, προτείνονται βελτιώσεις για την διεύρυνση της προσβασιμότητας και της αύξησης του εύρους των φοιτητών (ή της μη αποχώρησής τους πριν την ολοκλήρωση), με απώτερο στόχο τη συνεχή βελτίωση της φοιτητικής εμπειρίας τους.