Η ασφάλεια στην αποθήκευση και μεταφορά τροφίμων : η επιρροή των προτύπων ISO 22000, BRCGS : αποθήκευση και διανομή, ISPM 15 και οι διατάξεις των Οδηγών του ΕΦΕΤ
Food safety in storage and distribution : the influence of ISO 22000, BRCGS : storage and distribution and ISPM 15 standards and the provisions of the Guides of Hellenic Food Authority
View/ Open
Keywords
Εφοδιαστική αλυσίδα ; Ασφάλεια τροφίμων ; Αποθήκευση ; ΔιανομήAbstract
Η εφοδιαστική αλυσίδα από τη φύση της αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία στην
οποία λαμβάνουν μέρος παραγωγοί, προμηθευτές, μεταφορείς καθώς και οι πελάτες.
Σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων, η διαδικασία αυτή γίνεται περισσότερο πολύπλοκη
καθώς οι απαιτήσεις των πελατών είναι περισσότερες.
Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η προσέγγιση των απαιτήσεων των προτύπων
διασφάλισης ποιότητας που σχετίζονται με την ασφάλεια τροφίμων, την αποθήκευση
και διανομή καθώς και τις διατάξεις των οδηγών από τον ΕΦΕΤ. Στη μελέτη
παρουσιάζονται και αναλύονται οι απαιτήσεις των προτύπων ISO 22000, BRCGS:
Αποθήκευση και διανομή καθώς και οι απαιτήσεις της πιστοποίησης ISPM 15. Τα
συμπεράσματα της μελέτης παρουσιάζουν τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στο
πρότυπο για την ασφάλεια τροφίμων και της αποθήκευσης και διανομής καθώς και η
σημασία που έχει η θερμική επεξεργασία για την ξύλινη παλέτα διότι αποτελεί το κύριο
μέσο μεταφοράς τροφίμων.