Ενίσχυση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μικρομεσαίας επιχείρησης
Master Thesis
Συγγραφέας
Καναβούρη, Αθηνά
Ημερομηνία
2023-02-24Επιβλέπων
Πέκκα - Οικονόμου, ΒικτωρίαΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ; Μικρομεσαίες επιχειρήσειςΠερίληψη
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνήσει τη διαδικασία ενίσχυσης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό, ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν σε εργαζομένους και ιδιοκτήτες 70 Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων [ΜμΕ] που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Για τη διανομή των ερωτηματολογίων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της απλής τυχαίας δειγματοληψίας. Τα ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν μέσω διαδικτύου και η ανάλυση των δεδομένων έγινε με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS της IBM.
Tα αποτελέσματα της έρευνας πρώτον έδειξαν ότι η ανάπτυξη του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για τις ελληνικές ΜμΕ, δεδομένου ότι τις βοηθάει στο να εξασφαλίσουν την οικονομική βιωσιμότητά τους. Αυτό γίνεται ακόμα πιο κρίσιμο σε περιόδους οικονομικών αναταραχών, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα. Οι βασικοί παράγοντες που βοηθούν τις ΜμΕ στην Ελλάδα στο να αναπτύξουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα είναι (με σειρά σημαντικότητας): 1) η χρήση των νεών τεχνολογικών συστημάτων, 2) η δυνατότητα ανάπτυξης νέων προϊόντων/υπηρεσιών, 3) η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων/υπηρεσιών, 4) η χρήση νέων διαδικασιών παραγωγής και λειτουργίας και 5) η απασχόληση προσωπικού υψηλής κατάρτισης.
Από την άλλη πλευρά, αναφέρθηκαν τα εξής εμπόδια στην προσπάθεια ανάπτυξης ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων: σύνθετο φορολογικό περιβάλλον, ελλιπής υποστήριξη από τους κρατικούς φορείς, σύνθετο νομικό περιβάλλον, ελλιπής επιχειρηματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ελλιπής οικονομική υποστήριξη, δύσκολη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις, ελλιπής διοικητική υποστήριξη και ελλιπής δικτύωση (Networking) με πελάτες. Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, τα περισσότερα εμπόδια αφορούν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Απαιτείται λοιπόν η δημιουργία πιο ευέλικτων και λιγότερο γραφειοκρατικών διαδικασιών από την πλευρά του κράτους που θα επιτρέψουν στις ΜμΕ να λειτουργούν καλύτερα και σταθερότερα.