Μελέτη προκλήσεων ασφάλειας μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων
Security challenges of Unmanned Aerial Vehicles (UAVs)
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Unmanned Aerial Vehicle (UAV) ; Drone ; Ground Control Station (GCS) ; Cyber threats ; Privacy ; Threat modeling ; Penetration testing ; CountermeasuresΠερίληψη
Μέσα από μια ταχεία αναπτυσσόμενη εξέλιξη, τα τελευταία χρόνια τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (Unmanned Aerial Vehicles – UAVs), κοινώς γνωστά ως drones, έχουν βρει εφαρμογές σε διάφορους τομείς. Χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αναμετάδοση επικοινωνιών, τη γεωργία, εναέρια επιτήρηση, αποστολές έρευνας και διάσωσης, επιθεώρηση υποδομής, κάλυψη μέσων ενημέρωσης, ψυχαγωγία, ακόμη και παράδοση πακέτων. Ωστόσο, μαζί με τη πρόοδο αυτής της τεχνολογίας, έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων, καθώς κακόβουλοι χρήστες μπορούν να παρέμβουν στα ηλεκτρονικά συστήματα του UAV, και να το θέσουν υπό τον έλεγχο τους. Επιπλέον, οι αισθητήρες από τους οποίους απαρτίζεται μπορεί να παραβιάζουν το απόρρητο και να θέτουν κινδύνους σχετικά με την ιδωτικότητα. Παρά τους κανονισμούς και τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί, η καταπολέμηση της κακόβουλης χρήσης παραμένει μια συνεχιζόμενη ανησυχία στον τομέα των UAVs.
Στόχος της παρούσας διατριβής είναι η καταγραφή και η ανάλυση των διάφορων κινδύνων καθώς και των κυβερνοεπιθέσεων που αφορούν τα συστήματα UAVs, καθώς και το τρόπο με τον οποίο ένας οργανισμός θα μπορέσει να αντιμετωπίσει σε μαζικό επίπεδο τις προκλήσεις που θα παρουσιαστούν από την κακόβουλη χρήση τέτοιων συστημάτων. Επιπρόσθετα, περιγράφεται η υλοποίηση ενός σεναρίου επίθεσης σε συστήματα UAVs, καθώς και οι τεχνικές πρόληψης και αντιμετώπισης των σχετικών επιθέσεων και αδυναμιών ασφάλειας.