Ανάλυση δικτύων αναφορών με χρήση αλγορίθμων γένεσης τεχνητών δικτύων
Citation network analysis with artificial network generation algorithms
Master Thesis
Συγγραφέας
Γραμματικός, Νικόλαος Αντώνιος
Ημερομηνία
2023-09Επιβλέπων
Σωτηρόπουλος, ΔιονύσιοςΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Κοινωνικό δίκτυο ; Δίκτυο συν-συγγραφέων ; Python ; Δείκτες μετρήσεων μακρο-επιπέδου ; Δείκτες μετρήσεων μικρο-επιπέδου ; Gephi ; Αλγόριθμοι γένεσηςΠερίληψη
Ένα κοινωνικό δίκτυο πραγματεύεται πληθώρα πληροφοριών σχετικά με κοινές ή μη ιδιότητες. Το co-authorship είναι μια από τις πιο απτές μορφές ερευνητικής συνεργασίας. Ένα δίκτυο συν-συγγραφέων είναι ένα κοινωνικό δίκτυο στο οποίο οι συγγραφείς μέσω της συμμετοχής τους σε μία ή περισσότερες δημοσιεύσεις μέσω μιας έμμεσης διαδρομής έχουν συνδεθεί μεταξύ τους. Η παρούσα έρευνα, χρησιμοποιώντας την ανάλυση κοινωνικού δικτύου, μελέτησε το δίκτυο συν-συγγραφέων 10300 άρθρων που δημοσιεύθηκαν στο paper με τίτλο «A survey and analysis of the first 40 years of scholarly literature in DEA: 1978-2016» όπου αναφέρονται μελέτες που σχετίζονται με την ανάλυση φακέλων δεδομένων (DEA).
Η μελέτη διεξήχθη με την χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Python και χρησιμοποιώντας την ανάλυση δικτύου co-authorship των συγγραφέων. Η τοπολογία του δικτύου συν-συγγραφέων 10300 δημοσιεύσεων αναλύθηκε χρησιμοποιώντας δείκτες μετρήσεων μακρο-επιπέδου ανάλυσης δικτύου, όπως αρθρωτότητα, συντελεστής ομαδοποίησης, συνιστώσες και μέση απόσταση. Επιπλέον, προκειμένου να αξιολογηθεί η απόδοση κάθε συγγραφέα και δημοσίευσης στο δίκτυο, χρησιμοποιήθηκαν οι δείκτες μετρήσεων μικρο-επιπέδου, όπως ο βαθμός κεντρικότητας, η κατανομή κεντρικότητας εγγύτητας και η εκκεντρότητα μεταξύ των συγγραφέων. Το λογισμικό Gephi χρησιμοποιήθηκε για να σχεδιαστεί και να αναλυθεί το δίκτυο συν-συγγραφέων.
Η αξιολόγηση της παραγωγικότητας έδειξε πως οι περισσότερες δημοσιεύσεις απέρρεαν από τα πρώτα paper του 1978. Τα συγκεκριμένα έργα όπως φαίνεται βρίσκονται στο κέντρο του γράφου που έχει σχεδιαστεί καθώς είναι αρχική πηγή για τα περισσότερα paper του paper. Συμπερασματικά καταλαβαίνουμε πως οι παλαιότεροι συγγραφείς θεωρούνται ηγέτες του δικτύου των συν-συγγραφέων και όσο προχωρούμε σε νεότερα έργα, τόσο οι αναφορές σε αυτούς πληθαίνουν.
Εκτελώντας αλγόριθμους γέννησης δικτύων, δημιουργήθηκε ένα τεχνητό δίκτυο, με παρόμοια δομή και αποτελέσματα τόσο σε δείκτες μετρήσεων μακρο-επιπέδου ανάλυσης, τόσο και μικρο-επιπέδου για περαιτέρω ανάλυση ομοιοτήτων στις μετρήσεις.
Το δίκτυο των συν-συγγραφέων του αρχικού paper αποτελεί ένα μικρό κοινωνικό δίκτυο αποτελούμενο από τους ίδιους τους συγγραφείς, με κοινά χαρακτηριστικά και συνδέσεις που αναλύονται στην παρούσα μελέτη.